Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

NK Poetry Slam: wie niet boeit, wordt afgestraft

Wie als dichter niet meteen boeit, wordt bij poetryslam meteen afgestraft. Zaterdag gaan op het NK Poetry Slam 2014 de beste slammers de strijd met elkaar aan.

 

De tijd dat dichters in alle gemoedsrust in aanwezigheid van een welwillend gehoor hun gedichten voordragen lijkt voorbij. Niet dat het publiek van poetryslam níet welwillend zou zijn, maar zij heeft veel minder geduld. Wie als dichter het publiek niet binnen tien tellen weet te pakken, kan het wel vergeten. Die wordt onverbiddelijk afgestraft. In die zin is poetryslam, een combinatie van literatuur, theater en sport, te vergelijken met tv-talentenjachten.

 

Het verschijnsel, dat begon in de VS en intussen ook hier is geworteld, lijkt betrekkelijk nieuw. Maar nieuw is het allerminst. De Romeinen of oude Grieken probeerden in een tijd waarin de orale traditie de toon aangaf, immers al op eenzelfde wijze hun poëzie aan de man te brengen. Zij verspreidden hun poëzie vooral via het gesproken woord door op het publiek te spelen.

 

ALLE ZINTUIGEN WORDEN GEPRIKKELD

 

Bij poetryslam gaat het, anders dan bij poëzie op geduldig papier of op het scherm, niet alleen om de inhoud. Als het goed is, worden álle zintuigen geprikkeld. De inhoud doet er wel degelijk toe, maar die is niet doorslaggevend. Het gaat ook om de voordracht zelf. Om ritme, klank, dictie, de stem, en niet te vergeten om de podiumpersoonlijkheid.

 

Ernst en humor gaan moeiteloos hand in hand, zoals dat voor alle goede poëzie geldt. Het deelnemersveld is gevarieerd. Er zitten rappers en klankdichters tussen, theatrale druktemakers en meer ingetogen, literaire dichters. Jong en oud, traditioneel en experimenteel, beheerst en wild, alles loopt door elkaar. En de dichters gaan op het podium ook nog eens de strijd met elkaar aan.

 

De een leest van papier, de ander doet zijn voordracht vanbuiten en heeft daarmee bij de driekoppige jury en het publiek meteen een streepje voor. En dat publiek is gemêleerd, over het algemeen jong, gulzig, soms uitgelaten en zeker niet eenkennig. Volgens de slammers gaan gedichten pas leven en krijgen ze een nieuwe betekenis door ze voor te dragen. In dat opzicht wijkt poetryslam niet af van de traditionele poëzieavonden.

 

WIE WIL DOORBREKEN MOEST SLAMMEN

 

Poëzie verkoopt slecht, enkele uitzonderingen daargelaten, zoals de bundels van Judith Herzberg en Wislawa Szymborska wier gedichten in elke ambiance kunnen schitteren. Toch lééft de poëzie, mede dankzij poetryslam. Poëziewedstrijden als de jaarlijkse Turing Gedichtenwedstrijd hebben veel minder impact. Van die winnaars wordt zelden nog iets vernomen, anders dan bij poetryslam. Wie wil doorbreken moet slammen.

 

Een mooi voorbeeld is ‘Slampion 2009’ Ellen Deckwitz. Of de veelbelovende jonge Kira Wuck, die in 2012 het NK Poetry Slam won. De verzamelde poëziekritiek reageerde vorig jaar lyrisch op haar verfrissende bundel ‘Finse meisjes’. Eerder stal Wuck op het NK alle harten, niet eens zozeer door haar performance, maar door de onbevangen manier waarop ze haar droogkomische gedichten voordroeg, alsof ze deze op het podium met speels gemak uit de mouw schudde. Ze pakte het publiek in met dit soort dichtregels:

 

Sylvia en ik gaan naar de Hema

voor een wegwerpbarbecue

in de Hema kun je een heel leven terecht

van rompertje tot doorlekzeil.’

 

Daarna belandt de dichteres met haar vriendin op een saai feestje, waar ze zich enorm verveelt en heimelijk hoopt dat ‘iemand iets in mijn drankje doet’.

 

NK Poetry Slam: zaterdag 1 februari, tijdens de nationale Poëzieweek, RASA, Utrecht. De deelnemers zijn Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Sannemaj Betten, Josse Kok, Arnoud Rigter, Daniël Vis, Gijs ter Haar, Niels Terhalle. De winnaar is Slampion 2014, ontvangt de Gouden Vink-trofee en duizend euro.

 

Januari 2014

Een verkorte versie verscheen in kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst, een samenwerkingsverband tussen provinciale kranten.