Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Jeroen van Koningsbrugge: ‘Ik ben verliefd op uitersten’

Hij is de publiekslieveling van ‘Ik hou van Holland’, de helft van het hitduo Jurk, de typetjesmaker van Neonletters/Draadstaal. En hij is bij RTL 4 met Linda de Mol te zien in de comedy ‘Iedereen is gek op Jack’. Om Jeroen van Koningsbrugge kun je niet heen. ,,Ze zeggen wel eens: ben je alweer op tv? Terwijl ik dan gewoon relaxed op de bank thuis zit,” zegt hij in een studio op het Media Park in Hilversum, februari 2011.

 

De komische serie ‘Iedereen is gek op Jack’ is gebaseerd op de populaire Amerikaanse comedy ‘Everybody loves Raymond’ en gaat over de herkenbare dingen uit het leven van een hedendaagse familie in Almere. De cast is ijzersterk. Behalve Linda de Mol krijgt Van Koningsbrugge topacteurs als Beppie Melissen en Kees Hulst naast zich. ,,Ik ben van het stel een beetje de mediator. Ik probeer conflicten te vermijden, daar ben ik bang voor. Desnoods probeer ik met leugens alles goed te krijgen zodat we maar geen ruzie hoeven te maken. En dat lukt dus nooit en ben ik weer de pineut. Maar het komt uiteindelijk allemaal wel weer goed tot in de volgende aflevering de ellende opnieuw begint.”

 

‘Ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind.’

 

De Brabander Jeroen van Koningsbrugge (1973) werd in 2009 benaderd door Linda de Mol, naast wie hij als teamcaptain sinds 2008 in ‘Ik hou van Holland’ staat. ,,Ze zei: als ik stop met ‘Gooische vrouwen’ wil ik een comedy gaan maken, die lijkt op ‘Everybody loves Raymond’, met jou als hoofdpersoon. Nou leuk, zei ik, maar wanneer dan? Dat wist ze nog niet. Anderhalf jaar later is het zover. Ik vind het wel geestig. En ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind. Ik kan ook een jaar werkloos zijn. Nu zit dat er niet echt in omdat ik zelf te veel wil maken en doen en verzinnen, maar als ik iets niet leuk vind, doe ik het niet. Dat had ik hier heel sterk bij. Dat had ik ook bij ‘Ik hou van Holland’. Ik zat toen bij de VPRO én bij RTL 4. Iedereen zei me toen, dat moet je niet doen. Een maand lang was dat een soort issue en ineens was dat over. De Draadstaal-kijkers zaten ineens in de zaal bij ‘Ik hou van Holland’. En ‘Ik hou van Holland’-kijkers gingen ineens naar Draadstaal kijken. Het was een soort kruisbestuiving. Fantastisch eigenlijk.”

,,Blijkbaar moet je dat altijd uitleggen. Waarom doe je dit, waarom dat? Je doet te veel. Nou, zeg ik dan, als ik de dingen zou doen die ik niet wil, zou je geen kanaal kunnen aanzetten of je ziet mij. Ik zeg veel af. Ik heb het nu heel druk met de theatertour van Jurk (‘Avondjurk’) en tegelijk met de opnames van ‘Iedereen is gek op Jack’. Het is zwaar, maar als ik weet dat het over tien dagen klaar is, denk ik, hou vol. Daarna heb ik weer zeeën van tijd. Zit ik relaxed thuis terwijl mensen het beeld van je hebben dat je de hele dag aan het werk bent.”

 

‘Mensen die mij goed kennen, weten dat ik

al vanaf 1996 keihard aan het werk ben.’

 

Van Koningsbrugge is in betrekkelijk korte tijd uitgegroeid tot een fenomeen. Kijkers vertaalden hun waardering door hem uit te roepen tot tv-persoonlijkheid van het jaar 2010, wat hem de Zilveren Televizier-Ster bezorgde. Dat succes is hem niet komen aanwaaien. ,,Het lijkt voor veel mensen dat het pas vanaf De Lama’s begon. Maar mensen die mij goed kennen, weten dat ik al vanaf 1996 keihard aan het werk ben. En maar denken, o, dit kan ik wel, en dan viel er weer een deur voor je neus dicht. Dus blijkbaar toch niet. En tegen beter weten in toch maar doorgaan.”

Hij doet op het oog een heleboel tegelijk: Neonletters (voorheen Draadstaal), ‘Ik hou van Holland’, Jurk, popgroep Zeus (‘die staat nu al een tijdje in de ijskast’), film (‘Loft’) en nu tv-comedy. Hoe slaag je erin al die ballen in de lucht te houden? ,,Als je het maar goed regelt. Wat ik doe is een uit de hand gelopen hobby, want ik wilde zanger worden, dat was mijn allereerste doel. Voor ik het wist zat ik acht jaar in coverbandjes. Toen heb ik de stap gezet om een eigen cd te maken. Ondertussen ging ik naar de toneelschool. Niet eens met het idee om te acteren. Ik dacht, dat vind ik ook wel leuk. En dan word je na een jaar afgewezen. Ga je naar Amsterdam, word je aangenomen en ineens begint het balletje te rollen. Toneelvoorstelling, gastrolletje in ‘Baantjer’. Stond ik opeens in een heel cultureel verantwoorde operette, die Ramsey Nasr had geschreven, met Porgy Franssen, Annet Malherbe. Een fantastisch feest. De volgende dag stond ik op de set bij Baantjer de wachtcommandant te spelen. Waar dan miljoenen mensen naar kijken, terwijl bij die operette vierhonderd mensen zaten als je mazzel had.”

,,Op de een of andere manier werd ik verliefd op die verschillende werelden, op de uitersten, omdat ik het leuk vind om te zoeken waar mijn kracht zit. Musical heb ik ook geprobeerd. Wist ik meteen, dat is niets voor mij. Afgemaakt, hartstikke leuk. Ik heb in het verleden ook wel keuzes gemaakt waarvan ik later dacht, had ik nooit moeten doen, maar ik ben ook weer iemand, die denkt: hé, maar zonder dat was dit en dat niet gebeurd.”

 

‘Ik ben meer een enthousiastmaker.’

 

Hangt het er ook niet vanaf door wie je je laat omringen? ,,Dat is waar. De nabijheid van anderen, van gelijkgestemden is belangrijk. Ik ken Dennis (van de Ven; Draadstaal, Jurk, Neonletters, red.) al heel lang. Je zit automatisch heel vaak bij elkaar. Hij is creatief zo’n kwalitatief en kwantitatief goed schrijver. Hij schrijft in een dag drie scripts, bij wijze van spreken. Ik ben meer een enthousiastmaker. Ik heb veel ideeën, maar om ze zelf op mijn kamertje allemaal zelf te gaan zitten uitvoeren, doe ik dan niet. Daar heb ik het geduld niet voor.”

In het satirische Draadstaal en de opvolger Neonletters kruipt Van Koningsbrugge in de meest uiteenlopende typetjes, onder wie aartskankeraar Fred, de lepe allochtoon Saïd en de snackbargast Joop. Zijn improvisatietalent – dat bewees hij al in De Lama’s – komt hem daarbij goed van pas. ,,Krijg ik ’s morgens vroeg een tekst. Wat gaan we doen vandaag? O, deze scène. Oké. Even lezen. Hup de make-up in. In de auto naar de locatie, ondertussen met Dennis even pingpongend die tekst doornemen. Gooi ik ‘m weg. En dan doe ik ‘m. Op een gegeven ogenblik is het zo geolied, dat je niet eens meer hoeft na te denken. Dennis schrijft ook zo fijn. Hij heeft ook vier afleveringen van ‘Iedereen is gek op Jack’ vertaald en dat zijn de afleveringen, voor mij dan, die er zo uitkomen.”

Na vier seizoenen Draadstaal begonnen ze vorig jaar, noodgedwongen, met Neonletters, waardoor ze zo’n ijzersterk duo als Fred & Ria hebben moeten laten vallen. Is dat niet jammer? ,,Het is voor ons verschrikkelijk om Fred & Ria en de anderen achter te laten. Het werd een rechtszaak. We mogen er ook helemaal niks over zeggen, want alles wordt altijd verkeerd uitgelegd of ze lezen het verkeerd. Of we hebben het onhandig gezegd en dan gaat de telefoon weer. Waar het op neerkomt: wij wilden het liefst van Draadstaal in ieder geval al die types meenemen naar een nieuw programma. Maar ze hebben gezegd, dat moet je niet doen, dat is niet slim. Dus zijn we weer bij nul begonnen. Dat geeft artistiek een nieuwe vruchtbaarheid omdat je een achtertuin vol hebt staan met types, ook al mag je die niet gebruiken.”

 

‘In het begin ben je altijd een beetje aan het zoeken.’

 

In Neonletters hadden ze niet direct de juiste toon te pakken. Logisch, vindt hij. ,,De eerste aflevering van Fred & Ria was ook helemaal niet zo goed, maar als ik naar de laatste kijk, zie ik dat het echte mensen zijn geworden. In het begin ben je altijd een beetje aan het zoeken. Zeker als je zoals met Neonletters zo’n korte voorbereidingstijd hebt. Iedereen zegt dan ook: ik vond Draadstaal veel leuker. Logisch, daar ben je aan gewend. Die nieuwe typetjes ken je nog niet. Nu vallen Mandy & Lisa, die Rotterdamse meiden, in de smaak, terwijl die er in het begin ook al in zaten, maar toen vond niemand ze nog leuk.”

Hij toert met Jurk langs de theaters. Is dat een uit de hand gelopen gimmick? ,,We wilden gewoon een cd’tje maken. We hadden al tien jaar een paar nummers liggen en iedereen zei, die moet je opnemen, is hartstikke leuk. Na tien jaar hadden we ineens de tijd. Zijn er twaalf nummers op gekomen. Dat werd een nummer 1 single, een nummer 1 album. Dat hadden we nóóit verwacht. En toen de theatertour, die was binnen twee weken uitverkocht. Ook bizar, want we hadden nog niks op papier staan.”

‘Avondjurk’ bestaat uit liedjes, sketches, verhalen en pittige dialogen. Met veel zelfspot. ,,We zijn elkaar heel erg aan het affikken. We vergroten onszelf uit. Zeg ik tegen Dennis, jij moet ook altijd overal bij nadenken. Zegt hij, ja, en jij loopt in tv-programma’s allemaal leuke dingen te roepen, maar het is allemaal lucht. Om ermee duidelijk te maken dat je alles en jezelf niet belangrijker moet maken dan je bent.”

 

‘Ze ruiken geld en denken, dat gaan we even doen.’

 

Van de theatertour moest een aantal voorstellingen worden gecanceld, met als gevolg dat er 11.000 mensen moesten worden teleurgesteld. Het boekingskantoor, licht hij toe, had tegen de afspraken in teveel voorstellingen genomen, waar het duo onmogelijk aan tegemoet kon komen. ,,Ex-boekingskantoor inmiddels. Want er zijn mensen gebroken. Het heeft onze naam veel schade berokkend. Ze ruiken geld en denken, dat gaan we even doen. Het erge is dat je een jaar lang aan een merk bouwt dat in één dag kapot kan worden gemaakt, want zo voelde het echt. Het is nu schoon. Jurk is nu helemaal van onszelf, Jurk bv. Het kost veel energie. Maar het geeft wel rust.”

De publiekslieveling van ‘Ik hou van Holland’ vindt na Beau van Erven Dorens en Peter Heerschop nu Guus Meeuwis als teamcaptain van de andere partij tegenover zich. ,,Toen Peter niet meer kon, vond ik het eigenlijk ook wel leuk geweest. Want wie gaan we dan nu weer nemen? Uiteindelijk heb ik Guus Meeuwis geopperd. Ik ken hem als zanger maar ik ken hem ook veel beter. Het is zo’n ontzettend grappige jongen, hij is zo sympathiek. En hij weet alles van muziek en sport. Dat vind ik leuk omdat ik niks met sport heb, ook al speel ik in ‘Iedereen is gek op Jack’ een sportcolumnist. Alleen als Oranje speelt, kijk ik. Maar goed, nu doet Guus het dus. En het werkt als een trein. Het publiek wordt gek, het is weer zo ouderwets als het begon.”

 

Februari, 2011