Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Isabella Rossellini: ‘Seks is niet alleen plezier’

Ze heeft een wild leven achter de rug. Maar het is Isabella Rossellini, zestig jaar oud, nauwelijks aan te zien. In een filmportret kijkt het ex-topmodel, de actrice en filmmaakster terug op een rijk leven in een wereld van glitter en glamour waar altijd wel ergens een paparazzo op de loer lag.

 

Isabella Rossellini (Rome, 1952) is de dochter van twee iconen van de Europese filmgeschiedenis: de Italiaanse regisseur Roberto Rossellini en de Zweedse actrice Ingrid Bergman, wier buitenechtelijke liefdesrelatie indertijd veel stof deed opwaaien. Isabella adoreerde haar vader, die in de documentaire ‘Isabella Rossellini, een wild leven’ van de Duitse regisseur Gero von Boehm dan ook uitgebreid ter sprake komt. Ze bewonderde haar moeder, over wie ze heel wat minder herinneringen ophaalt, terwijl die toch nooit ver weg is omdat de gelijkenis tussen moeder en dochter frappant is.

Rossellini is een schrandere en eigenzinnige vrouw die haar eigen plan trekt, waardoor ze zich met betrekkelijk speels gemak overal heeft staande weten te houden. Ze kan nog even stralend lachen als in de tijd dat ze een supermodel was, dat aantoonde dat schoonheid zonder diepte een lege schoonheid is. Jarenlang was ze het visitekaartje van het cosmeticamerk Lancôme, totdat ze werd afgedankt omdat ze te oud was en niet meer vrij van kraaienpootjes.

Ze deed tv en speelde in films. Ze was getrouwd met regisseur Martin Scorsese en het mannelijke model Jonathan Wiedemann, de vader van haar dochter Elettra, die nu zelf een topmodel is. Haar grote liefde was cultregisseur David Lynch, met wie ze niet meer samenleeft maar nog wel contact heeft. Hij haalde het beste van haar als actrice naar boven in een klassieke film als ‘Blue velvet’. Als ze over hem vertelt twinkelen haar ogen: ,,Ik adoreerde hem, maar hield ook van zijn vervreemdende manier van films maken. Ik voelde me er prettig bij. Ik denk dat ik voor zijn soort films de juiste actrice was.”

In de documentaire wisselen de drie talen zich af die ze vloeiend spreekt. Het Italiaans van haar jeugd, het Frans dat ze in Parijs leerde en het Engels dat ze in Londen oppikte toen haar ouders in scheiding lagen. Ze vertrok naar de VS, waar ze als journaliste voor de Italiaanse RAI-televisie sterren interviewde, een gewild topmodel werd en als vanzelf ook voor de filmcamera’s terechtkwam. Archiefbeelden, fragmenten uit speelfilms en openhartige gesprekken op de oogstrelende locaties waar ze woonde – Rome, Parijs, Napels, New York – geven een beeld van haar carrière en leven in het spotlicht.

Rossellini speelt nog steeds in films. Als filmmaakster trok ze de aandacht met ‘Green porno’, een reeks wonderlijke korte filmpjes over het wilde seksleven van kleine dieren, waarin ze vermomd in doek en karton als libelle, bij of spin uitbundig de insectenliefde bedrijft. Die hadden haar reputatie gemakkelijk kunnen schaden, maar Rossellini durfde het aan en de filmpjes, waarvan de documentaire flarden vertoont, hadden succes.

Zelf staat ze nogal ambivalent tegenover seks. ,,Het verwart me nog altijd een beetje,” zegt ze. ,,Ik groeide op in de jaren vijftig. Toen sprak niemand over seks of het plezier eraan, het was een taboe. Tegenwoordig is het tegenovergestelde het geval. Er wordt extreem open over gedaan. Als ik hoor dat seks alleen maar plezier is, zet ik daar vraagtekens bij. Het is veel gecompliceerder.”

 

September, 2010