Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Frans Bauer: ‘Alsof ik me opnieuw moet bewijzen’

Frans Bauer had begin 2011 een extreme tijd achter de rug. Naast vreugde was er veel verdriet. Het luidde een nieuwe periode in de carrière van de volkszanger in. Ook in creatief opzicht: hij ging zelf liedjes schrijven. Een eerste proeve daarvan staat op ‘Een nieuw begin’. Een vraaggesprek, kort voor de perspresentatie ervan, maart 2011.

 

,,Het is de kroon op mijn werk,” zegt de levensliedzanger trots, verwijzend naar zijn reeks Ahoyconcerten later dat jaar. ,,Ik had nooit kunnen dromen dat ik vijftig keer zou mogen optreden in Ahoy. En zoals mijn fans weten is Ahoy voor mij meer dan een zaal. Met die vijftigste keer benader ik het record van Lee Towers. Niet dat ik dat wil verbreken, dat is nooit de bedoeling geweest. Of de intentie, want laten we wel wezen, voor mij is Lee Towers een icoon. Hij heeft Ahoy bespeeld als geen ander, op zijn manier.”

Tegelijk zet de volkszanger een nieuwe artistieke stap met zijn nieuwe album, toepasselijk ‘Een nieuw begin’ gedoopt, met nummers die hij zelf heeft geschreven en geproduceerd. ,,Ik zie dit echt als een nieuw begin. Het voelt net als vroeger toen ik als kind langs de deuren ging met mijn eigen plaatje.”

Hij schreef in de voorgaande twee jaar zo’n veertig liedjes, vertelt hij. ,,Ik heb in het verleden wel vaker teksten geschreven, gedichten gemaakt, heel wat ideeën geopperd. Het is niet zo dat ik onbekend was met het schrijven. Het was de omgeving die me aanmoedigde en zei, goh joh, maak eens een liedje. Daar was ik wat huiverig voor, want je houd toch vast aan wat vertrouwd is, aan vaste waarden. Er is toch een heel productieteam, waarmee ik jarenlang heb samengewerkt en extreme successen heb gehad, zoals met ‘Als sterren aan de hemel staan’ en ‘Heb je even voor mij’.”

,,Het schrijven is op een heel natuurlijke manier gegaan. Er kwam een liedje en toen nog een en toen nog een, en op gegeven moment ben ik dat gaan uitwerken met Laurens van Wessel, een jongen uit mijn buurt. Dan ga je de studio in, opnemen, muzikanten erbij. Elk facet van je lied neem je onder de loep, vergroot je uit of verklein je. Ik heb wel gemixt tot diep in de nacht. Het is tijdrovend maar ontzettend leuk om te doen.”

Het afgelopen jaar was zwaar voor de Bauers, verzucht hij . ,,Dat wat een mens niet voor mogelijk houdt maakte ik mee. Teleurstelling, verdriet. Het overlijden van mijn nichtje van dertien met taaislijmziekte. Een neefje van zestien met een brommer tegen een boom. Mijn tante en mijn oom die op een afschuwelijke manier afscheid namen van het leven. Het bericht van mijn vader die vertelt dat hij een ernstige vorm van longkanker heeft. Allemaal dingen die ervoor zorgden dat ik ging schrijven. Ik was al vóór die ellende begonnen met schrijven, maar toen werd het een soort verwerking, een uitlaatklep.”

 

‘Ik ben de meest positieve Nederlander.’

 

Hij haast zich te zeggen dat het beslist geen album vol kommer en kwel is geworden. ,,Het is mijn beleving, mijn kijk op het leven, zowel van de vrolijke kant als de kanten die beladen zijn geweest. Ik heb liedjes gemaakt over mijn vrouw, over de positieve dingen, dat ik intens gelukkig was, en ik heb liedjes gemaakt over dat ik intens ongelukkig was. Ook heb ik een liedje gemaakt voor mijn vader. Dat is ontstaan toen hij me vertelde dat hij kanker had. Het album laat horen wie ik ben. Ik ben de meest positieve Nederlander en dat is er op terug te horen. Er zijn nummers waarop je kan meedeinen, meezingen. Het heeft een hoog meezinggehalte. En er staan dus heel persoonlijke boodschappen in.”

De zanger heeft ‘echt het ouderwetse gevoel dat hij zich opnieuw moet bewijzen’. ,,Ze zeggen wel, het zal Frans allemaal wel lukken, maar dat gevoel heb ik zelf helemaal niet.” De spanning staat inderdaad op zijn gezicht te lezen. De twijfel blijft? Zelfs bij een doorgaans goedlachse en vrolijke volksjongen als Frans Bauer? ,,Ja, zeker als je iets zelf schrijft, als het helemaal van jezelf is.”

Is hij tevreden over het resultaat? ,,Ja, ik ben er heel tevreden over. Het voelt heel erg als mijn kindje. Het is afwachten of de fans het ook mooi gaan vinden. Ik kan natuurlijk zelf vinden dat het mooi is, het zijn uiteindelijk de fans die dat bepalen. Het is een album dat door velen grijs gedraaid zal worden. Er zullen ook mensen zeggen, ik vind het helemaal niks, omdat het een album is dat geen middenweg kent.”

 

‘Mijn vader heeft kromgelegen om mij artiest te laten zijn’

 

Het eerste officiële exemplaar van ‘Een nieuw begin’ reikte Bauer uit aan zijn vader, zijn steun en toeverlaat. ,,Hij is mijn ontdekker. Hij is het die heel wat centjes had geïnvesteerd in mijn eerste singletje. Hij heeft kromgelegen om mij artiest te laten zijn. En dankzij hem sta ik in Ahoy, kun je wel stellen.”

Omdat hij de afgelopen tijd vooral in beslag werd genomen door de opname van zijn nieuwe album en de voorbereidingen van de Ahoy-concerten, stond zijn tv-werk op een laag pitje. ,,Ik heb me weer toegelegd op het artiest zijn. Dat heb ik erg gemist. Daar ben ik eerlijk in. Ik ben gewoon een levensliedzanger. Ik heb daarnaast een aantal keer iets mogen presenteren. Het komt later wel weer terug, Bananasplit. Maar tot die tijd ben ik gewoon weer lekker aan het zingen. Bezig met wat ik écht leuk vind.”

 

Maart, 2011