Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Demis Roussos, imposante stem, imposant postuur

In Nederland zal Demis Roussos (1946-2015) vooral herinnerd worden als de zanger met een imposante stem, een imposant postuur en ruige zwarte baard. De Griekse zanger zong zijn liefdesliedjes bij voorkeur gekleed in een kleurrijke kaftan en droeg daarbij een enorme ketting van dierlijke tanden om zijn hals.

 

Demis Roussos werd in de jaren zestig bekend als zanger van de legendarische, psychedelische rockband Aphrodite’s Child, waarvan ook componist Vangelis (Papathanasiou) deel uitmaakte. Begin jaren zeventig begon hij een solocarrière. Hij verkocht wereldwijd miljoenen platen met popliedjes in het Engels, en soms in het Duits, waar steevast een zweem Grieks in doorklonk, in klank, sfeer en temperament.

 

Bij ons was de zanger inmiddels een muzikaal relikwie uit de jaren zestig en zeventig geworden. In zijn eigen land Griekenland, in deze dagen om geheel andere redenen in het nieuws, bleef hij populair. Hij wordt daar in één adem genoemd met muziekhelden als Nana Mouskouri, Vicky Leandros, Mikis Theodorakis en Georges Moustaki. De Grieken blijven hun muzikale helden op handen dragen en eren door hun muziek ook in het openbaar veelvuldig te draaien.

 

Roussos werd op 15 juni 1946 geboren in Egypte als zoon van Griekse ouders. Na de Suezcrisis in 1956, waarin zijn ouders have en goed verloren, keerde het gezin terug naar Griekenland. De jonge Demis zat eerst in enkele vergeten bands voordat hij met onder anderen Vangelis de progressieve rockgroep Aphrodite’s Child vormde. Roussos, die bas speelde, zong met zijn karakteristieke ijle stem, met opvallend vibrato, de nummers die tussen 1968 en 1971 in heel Europa grote hits werden: ‘Rain and tears’ (bewerking van een compositie van de Duitser Johann Pachelbel), ‘I want to live’ (een bewerking van het Franse volksliedje ‘Plaisir d’amour’), ‘Marie Jolie’, ‘It’s five o’clock’ en ‘Spring summer winter and fall’. De band, met de veelzijdig getalenteerde Vangelis als artistieke spil, viel uit elkaar na het conceptalbum ‘666’, waarop Roussos nauwelijks te horen is.

 

Hij ging daarna, net als Vangelis, als soloartiest verder. Daarin werd hij bijkans nóg succesvoller, met een piek in de jaren zeventig toen hij aan de lopende band hits scoorde, waaronder ‘We shall dance’, ‘My friend the wind’, ‘Forever and ever’, ‘Goodbye my love goodbye’ en ‘Schönes Mädchen aus Arcadia’.

Roussos, die buiten Griekenland vooral in Duitsland populair bleef, woonde deels in Griekenland en deels elders. Hij stond bekend om zijn exuberante levensstijl en uitbundige kleding – wat hij zelf zag als zijn ‘spontane manier van leven’. Hij zong ook graag in kerken. ,,Jezus Christus predikte liefde, ik zing over liefde. Het is dus niet vreemd dat ik graag in de kerk zing.”

 

Januari, 2015

 

Het portret verscheen eerder in de vorm van een necrologie in de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst, een groot samenwerkingsverband van verspreid in het hele land verschijnende regionale en provinciale kranten.