Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Cabaretier Pieter Derks: ‘Als jonge vader beleef je heftig nieuws anders’

Het is de laatste jaren snel gegaan met cabaretier Pieter Derks, die in het nieuwe theaterseizoen 2014-2015 langs de theaters toert met ‘Zo goed als nieuw’. Speelde hij een paar jaar geleden nog in de kleine zalen, intussen trekt hij in de schouwburgen volle zalen met zijn flitsende actualiteitencabaret. ,,Als jonge vader beleef je heftig nieuws misschien op een wat andere manier.’’

 

Dat succes geeft hem vleugels, tegelijk voelt hij de druk op zijn schouders. ,,Het is fantastisch, zeker omdat ik nog een paar jaar geleden heel hard moest bikkelen om de kleine zaaltjes vol te krijgen. Het geeft een goed gevoel. Mensen weten nu wie ik ben en wat ik doe. Ze zijn benieuwd naar mijn voorstelling. Maar dat schept ook verplichtingen. De bezoekers hebben verwachtingen en die moet je maar zien waar te maken. Dat vind ik een mooie uitdaging. Ik heb een paar jaar heel hard geknokt om hier te komen, dan neem ik die druk er graag bij.’’

Pieter Derks (1984) was enkele jaren achtereen de huiscabaretier van het tv-programma De Wereld Draait Door, dat hem in korte tijd tot een van de bekendste en meest gewaardeerde jonge cabaretiers maakte. Bij DWDD zal hij op vrijdag echter niet meer de korte en spitse eindeweeksconference doen om in een paar minuten de actualiteit te fileren. ,,Ik heb het tweeënhalf jaar met plezier gedaan. Het was tegelijk een intensief baantje. Er gaat veel tijd in zitten en het geeft veel stress. De mensen weten intussen wel een beetje wie ik ben en wat ik doe. Het is uiteraard wel fijn te horen dat mensen het gewaardeerd hebben. Dat is ook een van de redenen om ermee te stoppen. Je moet stoppen op het moment dat de mensen je nog niet beu zijn want als je te lang wacht, krijg je een zekere verzadiging bij de mensen. Gaan ze misschien denken, o die Derks, ja, die kennen we nu wel. Ik wil toch vooral dat mensen naar het theater komen. Daar kan ik echt mijn verhaal kwijt. Ik wil ze een beetje nieuwsgierig houden. Laat ze maar lekker naar het theater komen als ze meer willen zien.’’

 

‘IK DOE ALLES OP GEVOEL’

 

In zijn nieuwe theatervoorstelling zal hij zijn publiek op dezelfde manier verleiden als in zijn vorige vijf shows: met een milde toon, een sfeervol decor, pakkende verhalen en liedjes. Tegelijk gaat hij scherpe grappen en confronterende vragen niet uit de weg. ‘Zo goed als nieuw’ heet zijn zesde. Vanwaar die titel?

,,Ik doe eigenlijk alles een beetje op het gevoel. Dat geldt ook voor de titel. Ik was al geruime tijd aan het nadenken over wat voor nieuwe voorstelling ik zou maken. Waar sta ik op dit moment in mijn leven? En dat ik deze zomer vader van een dochter ben geworden, verandert het perspectief nogal. De titel sluit daar mooi op aan. Door alles wat er afgelopen zomer is gebeurd, heb ik het idee dat deze titel alleen nog maar beter klopt. Het was een heftige zomer, met die vliegramp, met alles wat er in Gaza, Irak, Syrië, Oekraïne en met ebola gaande is. Er is nogal wat aan de hand in de wereld.’’

Zijn dochter Daantje is begin juli geboren. ,,Vlak voordat het allemaal losbarstte. Misschien dat ik het daarom ook allemaal op een wat andere manier beleefd heb. Ik heb af en toe wel gedacht, jeetje, is dit wel het goede moment om een dochter op de wereld te zetten? Je hebt als jonge vader toch andere verplichtingen. Gelukkig slaapt ze ’s nachts goed, dus ik ook. Maar je gaat daardoor wel iets anders naar de wereld en het nieuws kijken.’’

 

EEN VROLIJKE DRAAI AAN ZWARTE PIET

 

Zijn kijk op het veelal heftige nieuws van de afgelopen zomer kon hij wekelijks kwijt in zijn radiocolumns op NPO Radio 1. Toch worstelde hij meer dan ooit met de stof. ,,Ik heb wel een paar keer gedacht: wat moet je híer nu over zeggen? Op het moment dat net iets heftigs is gebeurd, is het lastig om daar het goede commentaar op te geven. Helemaal om er dan ook nog grappen over te maken. Bij zo’n discussie over zwarte Piet of een minister die iets doms zegt, gaat het meteen kriebelen. Dan denk ik, ja, daar kan ik wel snedig commentaar op leveren of een vrolijke draai aan geven. Maar een vliegtuig dat uit de lucht wordt geschoten, dat is nieuws van een heel ander kaliber. Dan word je ertoe gedwongen om heel goed na te denken over wat je gaat zeggen.’’

,,Daarom klopt de titel ‘Zo goed als nieuw’ zo goed, vind ik, al wist ik dat van tevoren niet. Zeker voor Nederland was die vliegramp groot nieuws. Mensen in Afrika maken al jaren de meest verschrikkelijke dingen mee, maar het grote wereldnieuws had nu ook directe invloed op ons. Iedereen was daar volgens mij wel op zijn eigen manier mee bezig. Laatst was het kabinet met de nieuwe begroting bezig. Dat soort nieuws was altijd aanleiding voor paar dagen vrolijk soebatten over details, maar bij dat grote wereldnieuws vielen ze volkomen in het niet. Er viel publicitair ook niet zoveel te scoren. Normaal zie je dan bij dit soort dingen dat politici via de kranten ruzie met elkaar maken zodat iedereen weer weet waar ze voor staan. Maar dat bleef nu grotendeels achterwege, ook omdat het in de kranten waarschijnlijk niet eens pagina 4 haalde.’’

 

EEN DRAMA MET BIJBELSE PROPORTIES

 

Ook een terreurbeweging als IS gaat Derks niet uit de weg. ,,Nee, daar wil ik wel graag wat mee. Het zijn zulke belangrijke en grote dingen. In een column heb ik erover geschreven, over al die barbaarse martelingen en onthoofdingen. Duizenden mensen werden een berg opgejaagd, dat nam Bijbelse proporties aan. In dat soort vergelijking probeer ik het dan te zoeken. Ik zag interessante parallellen. Dat levert niet zozeer heel scherpe of harde grappen op als wel mooie of interessante gedachten. In het theater kun je zoiets verder uitdiepen. Daarom ben ik er nu wel blij om dat ik IS niet in een paar oneliners hoef samen te vatten.’’

Zoals gewoonlijk begint hij zijn voorstelling met korte en sterke grappen over de actualiteit. ,,Ik begin de voorstelling altijd met het nieuws en alles wat ik daarover te melden heb. Daar begin ik de eerste try-outs mee. Tijdens het uitproberen van de voorstelling ontstaan vanzelf verhalen die ik ga uitbouwen. De grote lijn schrijf ik eigenlijk nooit van tevoren omdat die vanzelf naar boven komt tijdens het spelen.’’

 

‘ER IS VOOR MIJ VEEL VERANDERD’

 

In hoeverre verschilt zijn nieuwe voorstelling van de vorige? ,,Qua stijl, qua vorm sluit ‘Zo goed als nieuw’ aan bij de vorige. Inhoudelijk zal ik misschien wat andere accenten leggen, maar het zijn nog steeds heel veel grappen over het nieuws en wat er in de wereld gebeurt en mijn kijk daarop. Deze keer zal het verhaal waarschijnlijk iets persoonlijker zijn.’’

Pieter Derks is overgestapt van theaterbureau Hummelinck Stuurman naar Hekwerk van Youp van ’t Hek. Heeft dat een speciale reden? ,,Het was voor mij tijd om over te stappen. Een aantal dingen is bij Hekwerk anders geregeld dan bij Hummelinck. Ik heb daar een fantastische periode gehad. Ze hebben me zeker in het begin heel erg geholpen en geïnspireerd, maar ik had nu andere dingen nodig. Er is voor mij veel veranderd, grotere zalen, meer aanvragen, er is een hoop werk bijgekomen. Naar mijn idee past Hekwerk daar nu beter bij.’’

 

Pieter Derks: ‘Zo goed als nieuw’. Tournee van begin september tot en met begin juni door het hele land. Wekelijkse column op NPO Radio 1, woensdag, 12.20 uur. www.pieterderks.nl, www.hekwerk.nl

 

September, 2014

 

(Een bekorte versie verscheen in kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.)