Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

‘Vrouwen moeten ophouden te denken dat ze het zwakke geslacht zijn’

Ter gelegenheid van de voorstelling ‘Powervrouwen’, hun eigentijdse revue over de vrouw van nu, legden we de powervrouwen Lieneke le Roux, Cystine Carreon, Peggy Vrijens, Mylène d’Anjou, Jip Smit en Corien van der Zwaag enkele prikkelende vragen/stellingen voor.

 

MANNEN ZIJN HET STERKE GESLACHT, VROUWEN HET ZWAKKE.

 

 

Mylène: ,,Vrouwen moeten ophouden zichzelf aan te praten dat ze het zwakke geslacht zijn. Dat vind ik echt.’’

Cystine: ,,Wij hebben zo onze onzekerheden, we zijn fysiek zwakker. Maar ik denk dat we dat mentaal uiteindelijk weer rechttrekken. Bij een bevalling bijvoorbeeld moet je gewoon gaan, je móet. Je kan niet anders. J kan wel zeggen, ik wil nu stoppen, maar dat gaat niet, je kunt niet een béétje bevallen.’’

Lieneke: ,,Een zwakke plek van vrouwen is dat ze altijd aardig gevonden willen worden. Dat zit ingebakken. Daar hebben mannen toch minder last van.’’

Cystine: ,,Vrouwen kunnen ook heel hard voor elkaar zijn. Ze kunnen elkaar hard afkammen of heel gemene dingen over elkaar zeggen. Dan wil je toch liever dat iemand je aardig vindt?’’

Mylène: ,,We zouden wel wat meer van dat egoïsme van mannen mogen hebben. Dat je durft te zeggen: het interesseert me niet wat je zegt, ik ga nu gewoon doen wat ik wil doen. Ook als ze me een kreng vinden. Maar dat vinden we over het algemeen toch moeilijk. Een man denkt daar een stuk gemakkelijker over: Ik ben toch the centre of the universe. Ze hebben in dat opzicht een flink bord voor hun kop. Maar dat is wel een bord om af en toe jaloers op te zijn.’’

Jip: ,,Als vrouwen daarmee ophouden en hun kracht op een bepaalde manier weten in te zetten, op een positieve machtige manier, nou, mannen, maak dan je borst maar nat. Ik denk niet dat er een sterker geslacht bestaat, maar als vrouwen dat zouden kunnen, zouden ze echt sterker uit de strijd komen.’’

 

 

WAAROM ZIJN VROUWEN ONDERVERTEGENWOORDIGD IN TOPPOSITIES?

 

 

Mylène: ,,Ik denk dat het nog steeds heel dubbel is. Niet dat een vrouw het niet kan, maar in heel veel functies of bedrijven heb je nog een soort mannenbolwerk, waar het lastiger is om als vrouw tussen te komen. Een vrouw zal harder moeten knokken. Er zijn heel veel vrouwen die zo’n topfunctie best aankunnen. Die ook zeggen, ik kan het wel, maar ik wil het niet, ik wil ook nog dingen met de kinderen doen, of ik wil parttime werken. Dus functioneren ze eigenlijk onder hun kunnen, omdat ze veel dingen niet uit handen willen geven. Als je moet acteren ben je er bijvoorbeeld niet met het naar bed brengen van de kinderen of niet met het eten. Daar krijg ik vanuit een bepaalde hoek af en toe best commentaar op. Die zien je dan als een ontaarde moeder.’’

Peggy: ,,Doordat vrouwen zo empathisch zijn, vinden ze het misschien moeilijk om bepaalde beslissingen te nemen, daardoor moeten ze soms harder zijn dan ze in wezen zijn. Mensen in het zakenleven moeten soms over lijken kunnen gaan. Ik denk dat vrouwen daar minder goed in zijn omdat ze tegen te veel morele bezwaren aanhikken.’’

Cystine: ,,Misschien moet je wat meer mannelijke hormonen hebben als vrouw. Zodat je rechtlijniger kan zijn, dat je nee durft te zeggen. Maar dat druist dan toch weer tegen onze natuur in. Ik denk echt dat de vrouw een bepaalde natuur heeft en dat de man een bepaalde natuur heeft. Die heeft zich ontwikkeld door de hele culturele geschiedenis heen. Het zit diep in ons. Zoals zorgen, het is een soort oertaak.’’

Lieneke: ,,Vrouwen in topfuncties moeten, als ze een gezin hebben, een man achter zich hebben staan. Er wordt altijd geroepen dat achter elke sterke man een vrouw staat, maar dat geldt voor een vrouw net zo goed. Als je niet gesteund wordt door je man, kun je het schudden.’’

Mylène: ,,Ik denk dat als je ambitieus bent, je ambitieus moet zijn op allerlei vlakken, dus niet alleen in je werk maar ook in je omgeving, waarin vrouwen weer tegen vrouwen zeggen, zou je dat nou wel doen? Moet jij niet dit of dat? Vrouwen houden elkaar ook tegen. Daardoor moet je vaak een gevecht op meer fronten leveren.’’

Jip: ,,Natuurlijk zijn vrouwen ambitieus, vrouwen willen net zo veel bereiken als mannen. Als je ambitieus in je werk bent, ben je waarschijnlijk ook in je gezin ambitieus. Omdat vrouwen kunnen multitasken, kunnen ze op elk vlak veel bereiken. Vrouwen kunnen ook vaak sympathiek zijn en daarmee veel bereiken, en daarmee mensen bij elkaar brengen.’’

Peggy: ,,Ik ken collega’s die altijd heel ambitieus waren, maar op het moment dat ze kinderen kregen, zeiden: ik heb mijn ambities met de baby eruit gepoept. Die is nummer één geworden. Daarmee zijn hun prioriteiten veranderd.’’

Corien: ,,Het is goed dat we vrouwen in hoge functies hebben, maar als een vrouw wordt gekozen alleen omdat ze een vrouw is, lijkt me dat voor die persoon heel lastig. Je kunt dan niet goed laten zien dat je op die plek zit omdat je goed bent.’’

Jip: ,,Ik hoor mannen vaak zeggen dat ze wel meer in het huishouden willen doen. Die zeggen: Zeg maar wat ik moet doen en ik doe het! Dat is raar, maar zo werkt het wel. Maar vrouwen willen als ze thuiskomen dat mannen zélf zien wat er allemaal gedaan moet worden.’’

Lieneke: ,,Ja, want als ik een lijstje moet blijven maken, blijft het uiteindelijk míjn verantwoordelijkheid.’’

 

 

WAT ZOUDEN MANNEN VAN VROUWEN KUNNEN LEREN?

 

 

Lieneke: ,,Een beetje meer belangstelling in de medemens. Een beetje meer interesse in elkaar. Mannen zijn over het algemeen veel egoïstischer. Daar zijn wij weer jaloers op, want ik zou van de mannen graag wat egoïsme willen hebben. Heel graag zelfs. Als zij dan iets meer belangstelling tonen en hier en daar wat grotere sociale vaardigheden krijgen, zou de wereld er een stuk gezelliger uitzien.’’

Peggy: ,,Mannen zouden van ons kunnen leren iets minder snel het bijltje erbij neer te gooien. O dat kan ik niet, laat maar. Dat ze net als vrouwen dat kunnen, blijven volhouden, je tanden erin zetten. Kan niet bestaat niet, er helemaal voor gaan en tot het gaatje willen. Iets meer doorzettingsvermogen tonen.’’

Jip: ,,Wat ik merk in relaties, bij ouders van vriendinnen van mij, dat altijd de mannen weggaan bij vrouwen. Of ze worden bang, bijvoorbeeld als de kinderen net geboren zijn. Ik denk dat mannen veel sneller bang zijn om door te gaan of om zich ergens in vast te leggen. Omdat ze liever het eeuwige jongetje willen blijven, maar dat kan volgens mij helemaal niet. Dan denk ik, kom op mannen, op dat vlak kunnen jullie heel veel van ons leren.’’

Corien: ,,Een kracht van vrouwen is verbanden leggen. Omdat we op veel verschillende vlakken bezig zijn en de zaak vanuit verschillende oogpunten kunnen bekijken, snappen we onze omgeving beter. Daardoor kunnen we empathischer zijn. Ik denk dat het typisch iets is wat een vrouw kan en waarvan in elk geval de mannen die ik ken iets zouden kunnen leren.’’

Lieneke: ,,Vrouwen zijn met veel meer dingen tegelijk bezig. Ze zijn met de was bezig, nog even een kind aan het helpen, nog even iemand aan het bellen, die hebben veel meer om zich op te focussen omdat de belangstelling voor de buitenwereld blijft doorgaan. Daardoor kunnen ze veel moeilijker egoïstisch zijn. Ze kunnen de deur niet sluiten en zeggen, ik ben even hiermee bezig. Kerels zijn daar juist heel goed in. Die zijn zelfs in een wild huishouden nog in staat om zich helemaal te focussen op dat ene waarmee ze bezig zijn. Nou, daar bewonder ik ze wel om. Ben ik best wel jaloers op.’’

Mylène: ,,Een man zou inderdaad wat meer empathie mogen tonen. Ik zou van mannen willen leren dat ik minder op veel dingen tegelijk gefocust moet zijn en op bepaalde momenten ook kan zeggen, jongens, je kunt de boom in, ik ben even bezig. Het is niet zozeer dat ik ze dat verwijt, maar het zou wel iets beter verdeeld mogen worden.’’

Lieneke: ,,Als de kinderen klein zijn, kun je wel zeggen, ik laat de boel de boel, maar dat gaat niet, dat kan niet, want dan zijn zíj de dupe.’’

Cystine: ,,Bij mij thuis is het in principe allemaal goed verdeeld. Ik ben heel chaotisch, en hij doet bijvoorbeeld altijd de was, ik weet amper hoe de wasmachine werkt. Maar omdat ik heel onregelmatig werk en dus een langere periode wat meer thuis kan zijn, zegt hij, ik werk de hele dag, dus dan moet jij het huishouden doen. Uiteindelijk een kwestie van aanpassen en balanceren.’’

Lieneke: ,,Als actrices zijn wij soms hele periodes niet aanwezig. Het verschil is dat wíj ’s ochtends wél om half zeven opstaan, terwijl een kerel dat nooit zou doen als hij ’s nachts laat thuiskomt.’’

 

 

WAT IS ER MIS MET DE HEDENDAAGSE MAN?

 

 

Mylène: ,,Ik geloof niet dat er iets mis is met de man, ik geloof dat er meer iets mis is met de verhoudingen. Er valt nog wel iets te verbeteren, niet zozeer aan de man zelf.’’

Peggy: ,,Ik denk dat we nu in een soort kentertijd zitten. Dat je als man ook een handje meehelpt in het huishouden. Als ik hoor dat een man van mijn leeftijd niet kan koken, denk ik, hé, hoe ouderwets ben je?’’

Mylène: ,,Je ziet mannen op het schoolplein en met hun kinderen in de weer. Dat is wezenlijk anders dan toen ik klein was. In topfuncties zou het wel vanzelfsprekender mogen zijn dat mannen ruimte maken voor vrouwen. Vrouwen wordt wel aangewreven dat het hun eigen schuld is omdat ze in parttimefuncties blijven hangen en het moederen erbij doen. Maar ik geloof dat het veel mannen goed uitkomt, dat ze zo taken kunnen afschuiven.’’

Lieneke: ,,We leven nu in een samenleving met mensen die een andere culturele achtergrond hebben. Dat levert toch weer nieuwe uitdagingen op, waarvan we dachten dat we die hadden opgelost.’’

Mylène: ,,Tegen een nieuwe generatie of en een andere groep die nog niet zo ver is, moeten we durven zeggen, kom op jongens, wees niet bang, het is allemaal niet zo erg, doe af en toe maar eens mee, zodat je elkaar leert kennen en daarin stuurt. Daarmee is er dan nog niks mis met de man zelf.’’

Cystine: ,,Mijn vader is altijd heel verzorgend geweest. Hij werkte ’s nachts maar zorgde overdag ook voor zijn drie dochters. Bij de kleinkinderen is hij ook degene die zorgt. Mijn man is ook zo. Ik zie dat in mijn omgeving veel vaker. De scheve verhouding die je bij veel andere vrouwen ziet, is bij mij dus veel minder aanwezig.’’

Jip: ,,Vrouwen willen wel dat mannen van alles gaan doen, in het huishouden, dat ze zorgen, dat ze meer vrouwelijke eigenschappen krijgen, maar uiteindelijk wil je als vrouw ook gewoon dat een man een man is. Als mijn vriend ziek is of hulp nodig heeft van mij, denk ik aan de ene kant, oké, je bent ziek, maar aan de andere kant, denk ik ook, ja, hoor ‘ns, je bent toch een man? Dan wil ik ook wel dat ie nog iets van een oerman in zich heeft.’’

 

 

ZOU DE WERELD ER BETER VOORSTAAN ALS VROUWEN HET IN PLAATS VAN MANNEN VOOR HET ZEGGEN HADDEN?

 

 

Mylène: ,,Ik geloof niet dat je dan geen oorlog zou hebben. Vrouwen zijn, denk ik, wat dat betreft net als mannen. Maar je weet het niet omdat het nooit anders is geweest. It’s a man’s world. We hebben te weinig vrouwen op belangrijke posities gehad door de eeuwen heen. Daardoor kun je er niet heel stellig iets over zeggen.’’

Peggy: ,,De vrouwen die wel op die posities zitten, wordt juist verweten dat ze te hard zijn. Neem Margaret Thatcher. Die werd enorm afgerekend op haar kilheid en werd natuurlijk niet voor niks the iron lady genoemd. Angela Merkel staat ook niet bekend als een heel lieve warme vrouw. Op dat soort posities moet je dan blijkbaar een soort hardheid hebben. Dat gaat niet met de mantel der liefde, dat werkt gewoon niet zo.’’

Cystine: ,,Ik heb ook het idee dat mannen veel meer risico’s met geld durven te nemen. Vrouwen gaan over het algemeen, denk ik, beter met geld om dan mannen.”

Corien: ,,Ik ken juist mannen die veel zuiniger zijn dan mannen. Vrouwen vinden het ook belangrijk om geld uit te geven.’’

Mylène: ,,Ja, die hebberigheid zit toch ook in vrouwen.’’

 

Bos Theaterproducties presenteert: ‘Powervrouwen’. Voor tournee zie: www.bostheaterproducties.nl

 

Oktober, 2013