Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Tygo Gernandt: ‘’We zijn echte vrienden’

‘Cloaca’ was tien jaar geleden een hit, eerst in het theater, daarna in de bioscoop. Hoogste tijd voor een nieuwe theaterversie, vond de schrijfster van het stuk, Maria Goos. De vier kopstukken van toen zijn vervangen door vier beloften van nu, onder wie Tygo Gernandt: ,,Ik wil nu vooral graag verdwijnen in het spelen.”

 

Tygo Gernandt en zijn kompanen Guy Clemens, Thijs Römer en Sieger Sloot hebben de handschoen opgenomen om, onder regie van Gerardjan Rijnders, ‘Cloaca’ een eigentijds jasje aan te meten. Gernandt zag indertijd zowel het toneelstuk als de film, met in de hoofdrollen Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Jaap Spijkers. Hij genoot.

 

‘Cloaca’ had zowel in het theater als in de bioscoop veel succes. Voor Tygo Gernandt is dat geen extra belasting, zegt hij:

 

,,Er zijn ook zoveel Shakespeares overgedaan. Ik heb in ‘Temmen van de feeks’ gespeeld, dat is ook al zo vaak gespeeld. Van ‘Cloaca’ weet je dat er kopstukken uit het Nederlandse theater in die voorstelling stonden. Dat geeft er een aparte lading aan. Het maakt het extra spannend. Je weet hoe het toen was en dan is het spannend om te laten zien wat wij er nu van maken.”

 

Bovendien was het een wens van de schrijfster zelf om het stuk opnieuw te laten ensceneren. ,,Ze is bij de eerste lezingen geweest. Ze heeft daarna het stuk overgedragen aan Gerardjan en aan ons.”

 

DOORBRAAK VAN MARIA GOOS IN THEATER

‘Cloaca’ betekende voor Maria Goos de doorbraak in het theater. Daarvoor had ze vooral als scenarioschrijfster naam gemaakt met de tv-series ‘Oud geld’ en ‘Pleidooi’. Na ‘Cloaca’, dat ook over de grenzen succes had, volgden onder veel meer de alom geprezen theaterstukken ‘Doek!’ en het vierluik ‘De geschiedenis van de familie Avenier’.

 

De acteurs die nu in ‘Cloaca’ de rollen verdelen, zijn gemiddeld jonger dan de mannen die tien jaar geleden zowel in de toneel- als de filmversie speelden. Is dat geen bezwaar?

 

,,Nee. Het was ook een van de redenen dat Maria vond dat het tijd was om het stuk weer eens te doen, want de midlifecrisis is ook een beetje verschoven. Die kwam voorheen meestal zo rond de veertig. Tegenwoordig hebben mensen al een midlifecrisis rond hun dertigste of eerder.”

 

ZELFZUCHT EN GROTE AMBITIES

‘Cloaca’ draait om mannen die elkaar kennen uit hun studententijd maar door omstandigheden, zelfzucht en (te) grote ambities uit elkaar zijn gegroeid. Ieder heeft zo zijn problemen. De een heeft zich op zijn werk in de nesten gewerkt. De ander is door zijn vrouw uit huis gezet. De derde heeft een geheime verhouding. De vierde is verslaafd. Die laatste, Tom, is het karakter dat Gernandt speelt.

 

,,Ze hadden een mooie tijd samen toen ze studeerden. Sommigen denken dat ze geslaagd zijn, maar dat valt in de praktijk heel erg tegen. Ze zijn in de vriendschap sowieso niet geslaagd. Het zijn vier oude vrienden die hun oude vriendschap proberen terug te vinden. Of aannemen dat die vriendschap er nog gewoon is. Als ze bij elkaar komen omdat een van de vrienden een probleem heeft dat ze met zijn vieren willen oplossen, komen ze erachter dat ze ieder op hun eigen eilandje zitten. In plaats dat ze elkaar helpen duwen ze elkaar eerder weg.”

 

Het is een herkenbaar thema, beaamt Tygo Gernandt:

 

,,Je hebt van die gelegenheidsfeestjes, zoals van je toenmalige school, waarbij je weer bij elkaar komt. Je was de beste vrienden. Als je elkaar dan tegenkomt, groet je elkaar als vanouds. Bij de een klikt het meteen weer. Bij de ander weet je binnen vijf minuten dat je behoorlijk uit elkaar bent gegroeid. Je kunt er heel erg hard op duwen, het zal niet veranderen. Dat gebeurt dus bij deze vier jongens. Het zijn echt heel goede vrienden geweest. Lief en leed hebben ze met elkaar gedeeld en denken dat nog steeds te kunnen. En dat kan alleen tragisch aflopen.”

 

Gernandt en zijn kompanen prijzen zich gelukkig met hun regisseur Gerardjan Rijnders:

 

,,Het voelt heel goed om met hem te werken. Het is een heel veilige haven, laat ik het zo zeggen. We hebben sowieso een heel fijne groep, we klikken ontzettend. Vier mannen die vier vrienden zijn geworden. We kunnen niet afwachten om te spelen. Vlak voor de try-outs hadden we dat al, van jongens, mogen we nu eindelijk het theater in?”

 

EEN TOMELOZE ENERGIE

 

Tygo Gernandt, die sinds zijn twaalfde in films en televisieseries speelt, wordt gedreven door een tomeloze energie. In het NTR-programma ‘Pavlov’, waarin bekende Nederlanders te rade gaan bij de wetenschap, ging hij na of hij aan adhd lijdt, het stempel dat hij van jongs af aan kreeg omdat hij zo druk was. Of hij nu adhd heeft of niet, zijn energie kan hij kwijt in sporten en acteren.

 

,,Soms vind ik het jammer dat er maar vierentwintig uren in een dag zitten en maar zeven dagen in een week. Word ik wel eens wakker geschud. Hallo, je moet ook dit en dat nog doen. Maar je moet keuzes maken. Je kunt van alles willen en willen doen, je moet ook je rust nemen. Nu wil ik vooral graag verdwijnen in het spelen.”

 

Hij concentreert zich de komende maanden op ‘Cloaca’:

 

,,Ik kan nu even niet combineren. Geen grote projecten, wel iets een dagje hier en een dagje daar. Er zijn natuurlijk altijd de bijzaken, de interviews en de fotoshoots en de andere dingen die nog lopen. Maar mijn focus ligt nu helemaal bij ‘Cloaca’.”

 

Voorstelling: ‘Cloaca’ van Maria Goos door Hummelinck Stuurman Theaterproducties. Regie: Gerardjan Rijnders. Spel: Tygo Gernandt, Guy Clemens, Thijs Römer, Sieger Sloot en Olinda Larralde Ortiz.

 

 

HET DOOPCEEL VAN

TYGO GERNANDT GELICHT

 

 Tygo Gernandt werd in 1996 bekend door zijn rol van Dennis Hulshof in ‘Fort Alpha’. Na gastrollen in onder andere ‘Goede tijden, slechte tijden’, ’12 steden, 13 ongelukken’ en ‘Voor hete vuren’ won hij in 2003 een Gouden Kalf voor zijn rol in de film ‘Van God los’. Voor ‘Het schnitzelparadijs’ (2005) won hij opnieuw een Gouden Kalf.

De afgelopen jaren was hij te zien in succesvolle films als ‘Oorlogswinter’, ‘First mission’ en recentelijk in ‘Süskind’. Gernandt begon zijn carrière met toneelspelen. In 2010 speelde hij een hoofdrol in ‘De Club’, gebaseerd op de film ‘Fight Club’. Afgelopen seizoen speelde hij een van de hoofdrollen in de theaterproductie ‘Spuiten & slikken’. Op tv (SBS 6) is hij nu te zien als dorpsagent in de populaire tv-serie ‘Dokter Tinus’, met Thom Hoffman in de hoofdrol.

 

Oktober, 2012