Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Tom Clancy, thrillerschrijver als merknaam

Tom Clancy was een schrijver en een merknaam. De Amerikaanse bestsellerauteur werd wereldberoemd met boeken over spionage en de Koude Oorlog. Gisteren overleed hij, op 66-jarige leeftijd.

 

Enkele van zijn bekendste boeken werden ook succesvol verfilmd, waaronder ‘The hunt for Red October’. Met dat boek brak hij in 1984 door. Met dank aan de toenmalige president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan, die tijdens een van zijn losse perspraatjes de loftrompet over het boek stak. In de verfilming vervult Sean Connery de hoofdrol. Ook ‘Patriot games’, ‘Clear and present danger’ en ‘The sum of all fears’ werden grote publieksfilms.

TWEE DROMEN: EEN MILITAIRE

LOOPBAAN EN SCHRIJVEN

 

De in Baltimore geboren Clancy, die Engels studeerde, koesterde twee dromen: een militaire loopbaan en het schrijverschap. Van het eerste kwam niets terecht vanwege zijn slechte ogen. Hij ging verzekeringen verkopen, met een passie voor scheepvaartgeschiedenis. Het tweede maakte hem wereldberoemd en steenrijk. Zijn eerste boek, ‘The hunt for Red October’ was meteen een schot in de roos. Daarop kwam hij op stoom en volgende tientallen andere boeken. Clancy verblufte vooral door de technische details over oorlog en spionage, met een accent op verhalen die spelen in de Koude Oorlog en nasleep ervan.

 

DE LEZERS WISTEN WAT ZE KONDEN VERWACHTEN

EN KREGEN WAT ZE VERLANGDEN

 

Tom Clancy was een thrillerschrijver nieuwe stijl die meer dan zeventig boeken schreef. Maar anders dan menig boekomslag waarop zijn naam prijkt doet vermoeden, riep hij geregeld de hulp in van medewerkers, ghostwriters die meer dan alleen hand- en spandiensten verrichtten. Daar maakten hij en zijn uitgevers geen geheim van. De lezers wisten wat ze konden verwachten en kregen wat ze verlangden. Meer pretenties dan een spannend boek te schrijven, waaraan uitvoerige research ten grondslag lag, had de auteur niet. Daarbij ontleende Clancy veel materiaal voor zijn verhalen aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap.

 

Clancy was bepaald geen schrijver die binnen de beslotenheid van zijn werkkamer bleef. Hij werd in 1996 medeoprichter van een bedrijf in computerspellen, en werkte mee aan gewilde gameseries die op zijn eigen boeken waren geïnspireerd: de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost Recon-serie. Bovendien kocht hij in de VS de Minnesota Vikings, een footballclub uit de Amerikaanse profcompetitie. Een nieuw boek van Clancy ging steevast vergezeld van grote publiciteitscampagnes, waarin net als de nieuwe Dan Brown of Stephen King niets aan het toeval werd overgelaten.

 

Enkele jaren geleden viel VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in culturele kringen spot en hoon ten deel toen hij nog als staatssecretaris van cultuur onomwonden zei dat zijn laatst gelezen boek er een van Tom Clancy was, ‘The hunt for Red October’. Inderdaad, geen hoge literatuur. Maar het was Clancy daar dan ook niet om te doen. Hij wilde zijn lezers amuseren en bediende ze op hun wenken met vakbekwaam entertainment.

 

Oktober, 2013

 

Een licht bekorte versie verscheen eerder in de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.