Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Sophie Hilbrand: ‘Sommige jongeren zijn zó sterk’

Sophie Hilbrand zou het liefst een soort Oprah Winfrey-achtig programma willen maken. ,,Misschien dat ik stiekem gewoon de nieuwe Catherine Keyl wil worden!” Voorlopig heeft ze haar handen vol aan onder meer haar televisieprogramma ‘Je Zal Het Maar Zijn’, waarin ze op pad gaat met mensen die opmerkelijke keuzes hebben gemaakt in hun leven.

 

Onder hen een jonge man die goed is voor dertig miljoen en een meisje dat gelooft dat God haar kan genezen van kanker. ,,Wat drijft mensen om bepaalde dingen te doen? Waarom maken ze die keuzes? Daar wil ik achter zien te komen,” zegt Sophie Hilbrand, televisiepersoonlijkheid en vertrouwd BNN-gezicht.

Zij volgt in elke aflevering van ‘Je Zal Het Maar Zijn’ drie jongeren, met wie ze een paar dagen op pad gaat. ,,De titel geeft al aan dat we gezocht hebben naar bijzondere mensen, bij wie de kijker denkt: hoe zou ik zelf zijn of doen als mij dit zou overkomen? Of hoe zou ik reageren als ik in zijn of haar schoenen zou staan?”

 

IN DE BAN VAN EEN LOVERBOY

In de eerste aflevering portretteert ze drie geobsedeerde mensen. Een meisje is in de ban van haar loverboy, een ander gelooft dat God haar kan genezen van kanker. De derde is Mark Tuitert, olympisch kampioen op de 1500 meter schaatsen op de Winterspelen 2010 in Vancouver. Dankzij zijn fixatie op de schaatsmijl was hij in staat om als topsporter boven zichzelf uit te stijgen.

 

Het zijn losse portretten, de jongeren worden niet met elkaar geconfronteerd. ,,We presenteren elke aflevering drie totaal verschillende karakters die toch iets gemeenschappelijks hebben. We hebben bijvoorbeeld ‘jong en succesvol’: mensen die door wat ze doen op jonge leeftijd al succesvol zijn. Daarin zit een jonge miljonair die 31 miljoen euro bezit, een miss Universe, die waarschijnlijk heel succesvol is vanwege haar uiterlijk, en iemand die succes heeft dankzij zijn spirituele kennis.”

 

MET MOEDER NAAR PLOPSALAND

In hoeverre onderscheidt dit programma zich van haar andere?

 

,,Bij ‘Sophie op 3’ zit je bij elkaar aan tafel en zijn de mogelijkheden beperkt. Nu trek ik met mijn gasten op in hun eigen omgeving, heb ik meer tijd om dieper op hun verhalen in te gaan. Met sommigen ga ik verder terug in het verleden, gaan we naar de plekken waar zich beslissende dingen hebben afgespeeld. Of ik ga mee naar activiteiten die ze anders ook zouden bezoeken. Met het meisje met verstandelijk gehandicapte ouders ga ik mee naar Plopsaland, omdat haar moeder daar graag naartoe wil. Hierdoor krijg je een beeld van hoe het is om opgevoed te worden door verstandelijk beperkte ouders.”

 

Vooral dát meisje en dat met criminele ouders – portretten in latere afleveringen – maakten veel indruk op de presentatrice.

 

,,Bijzonder is het verhaal van het moeilijk opvoedbare meisje dat in een gesloten inrichting zat omdat ze nogal agressief was. ’s Nachts ging de deur op slot. In de periode dat wij haar volgden ging ze zelfstandiger wonen. Dat vond ik nogal pittig. Heb je het stempel ‘moeilijk opvoedbaar’ gekregen omdat je ouders niet goed voor je kunnen zorgen, word je daarna bij nieuwe mensen geplaatst met wie je het maar weer moet zien te rooien. En wat ik dan zo sterk vind is dat ze, zo jong als ze is, vijftien, ondanks alles haar ouders niet afvalt.”

 

EEN OPRAH WINFREY-ACHTIG PROGRAMMA

Sophie Hilbrand is behalve programmamaakster ook (film)actrice, maar door de hectiek van de televisie schiet het acteren erbij in. ,,Er komen wel dingen voorbij, maar door tijdgebrek is het er de laatste tijd niet van gekomen. Ik ga nu wel auditie doen voor een film, voor een kleine rol.” Haar ambities liggen bij een eigen talkshow, vertelt ze met lichte aarzeling:

 

,,Het lijkt me wel wat om een soort Oprah Winfrey-achtig programma te doen. Om een uur of vijf ’s middags, over wat er leeft in Nederland en de taboes die er nog zijn. Misschien dat ik stiekem gewoon de nieuwe Catherine Keyl wil worden! Maar als er andere leuke ideeën langskomen ben ik daar ook voor te porren. Leuke dingen waaraan ik zelf nog niet gedacht heb, maar waar BNN mee komt.”

 

BNN richt zich op de doelgroepen jongeren en jongvolwassenen tussen 13 en 34 jaar. Zelf is ze van 1975 (5 oktober). Voelt ze zich er nog wel thuis?

 

,,Ik voel me er zeker nog helemaal thuis. BNN is de afgelopen jaren verbreed. De omroep heeft veel meer zendtijd dan toen hij begon. Ik hoor, samen met bijvoorbeeld Ruben Nicolai, bij de generatie die de beginnende BNN-kijker blijft bedienen. Wij zijn degenen die groot werden met (oprichter) Bart de Graaff. Geraldine (Kemper), Dennis (Storm) en Valerio (Zeno) spreken meer de echte jonge mensen aan.”

 

KRITIEK OP ‘JA, IK WIL: RUTTE’

Er was kritiek op haar datingshow ‘Ja, ik wil: Rutte’, waarin ze op zoek ging naar een ‘first lady’ voor premier Mark Rutte. Wat vindt ze daarvan?

 

,,Ik begrijp de kritiek. Het uitgangspunt vind ik wel leuk. Wat hebben first ladies in de melk te brokkelen, wat vertelt het verleden over vrijgezelle leiders, en wat is idealiter een goede first lady voor Nederland? Dan trek je het dus wat meer los van Rutte. Nu lag de nadruk wel heel erg op de kandidaten en dacht je als kijker: ‘Maar als zij wint dan wint ze toch niks want ze krijgt Rutte niet.’ Het sloeg uiteindelijk toch te weinig ergens op.”

 

ALS IK THUIS BEN, IS HET WERK METEEN ONBELANGRIJK’

Ze heeft een hectische baan en is moeder:

 

,,Het is een goede combinatie. De neiging om bij zo’n baan als deze alleen maar met je werk bezig te zijn, is heel groot. Het is een cliché, maar het is echt zo dat het werk, als ik thuis ben, meteen onbelangrijk wordt. En ik ben door het onregelmatige werken best veel thuis.”

 

,,Het wordt pas lastig als ik echt iets moet checken in mijn mail waar ik ook echt goed over na moet denken en Robin, mijn dochter, heel andere plannen blijkt te hebben. Dan ben ik wel geneigd om alleen te sms’en: OK of NEE, en dan mijn telefoon uit te zetten om er maar vanaf te zijn.”

 

‘Je Zal Het Maar Zijn’, BNN.

 

September, 2010