Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Sacha Bulthuis, een actrice die diep kon ontroeren

Sacha Bulthuis (1948-2009) was een van de beste Nederlandse toneelspeelsters van deze tijd. Van elke rol wist ze iets bijzonders te maken. Ze was een actrice die een voorstelling kon drágen.

 

Buiten het toneel was ze een kleine, bescheiden verschijning, een onopvallende en nuchtere vrouw. Op het toneel stónd er iemand, gaf ze blijk van een groot charisma en had ze de gave om diep te ontroeren. Dan was ze de grande dame uit wier melodieuze stem de verschrikkelijkste woorden konden komen.

Dat ze bij het grote publiek minder bekend was, is niet verwonderlijk. Film en tv waren niet haar stiel. Het toneel was haar leven. Daar voelde ze zich thuis, daar kon ze schitteren. Je hoefde ook niet ‘groot’ te spelen om veel te bereiken. Ze onderscheidde zich door een perfecte timing en dictie. Schijnbaar moeiteloos speelde ze de zwaarste rollen die ze steevast helder en met een lichte toets wist te brengen. Geen enkele rol kreeg ze echter zonder een grote voorbereiding en inspanning in de vingers. Als een rol haar te gemakkelijk afging, was ze niet tevreden en deed ze een steentje in haar schoenen om zichzelf te prikkelen.

Twee keer ontving ze de Theo d’Or, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor een actrice: in 1974 was dat voor ‘Een vleug honing’ bij toneelgroep Globe, in 1993 voor de rol van Lotte in ‘Groot en klein’ van Botho Strauss. Ze was, zei ze eens, ‘niet zonder butsen en kleerscheuren door het leven heen gekomen’, en ze vond dat je dat op toneel moesten kunnen terugzien.

Alexandra Paula Maria Bulthuis werd op 24 mei 1948 in Doorn geboren. Ze was de dochter van de onlangs op 98-jarige leeftijd overleden Haagse schrijver Rico Bulthuis. Ze was getrouwd met theatermaker Aus Greidanus en moeder van drie kinderen, van wie er twee, Aus Greidanus jr. en Pauline Greidanus, in de voetsporen van hun ouders zijn getreden.

Ze debuteerde na de toneelschool in 1971 met de Holland Festival-voorstelling ‘Bacchanten ‘71’. Ze was vrijwel haar gehele, dertigjarige loopbaan verbonden aan de Haagse toneelgroep De Appel. Hier verwierf ze vooral bekendheid in (moderne) klassieken stond van Shakespeare, Tsjechov en Pinter. Maar ze draaide evenmin haar hand om voor blijspelen. Ze stond vooral in regies van Erik Vos en Aus Greidanus.

Sacha Bulthuis excelleerde in het seizoen 2008-2009 in ‘Ben ik al geboren?’ bij De Appel, een stuk van Gerardjan Rijnders. Hierin speelde ze een vrouw die een bijna-doodervaring heeft, die zweeft tussen leven en dood. Voor de rol was zij genomineerd voor de Theo d’Or. In juni 2009 was ze nog te zien op het Oerolfestival op Terschelling, in de locatievoorstelling ‘Blik’. Kort daarop kreeg ze te horen dat ze ongeneeslijk ziek was, waardoor ze de hoofdrol dit seizoen in Tsjechovs ‘De kersentuin’ bij Het Nationale Toneel moest laten schieten. Deze voorstelling moest de kroon op haar loopbaan worden, met als regisseur Erik Vos, haar toneelvader en grote inspirator bij De Appel.

 

Oktober, 2009