Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Rascha Peper, een fijnzinnig vertelster

Schrijfster Rascha Peper (1949-2013) wist dat ze niet lang meer te leven had. Desondanks bleef ze tot op het laatst doorgaan met verhalen schrijven en getuigen van een opmerkelijke levenslust.

 

In een van de laatste interviews die ze gaf, zei ze over haar slopende ziekte: ,,Of ik zet er nu een streep onder, maar dat vond ik zonde, of ik ga door. Ik koos voor het laatste.” Het kenmerkt de schrijfster, een opvallende verschijning en sterke persoonlijkheid.

Rascha Peper schreef verhalen, romans en columns. De glasheldere miniatuurtjes die ze in de laatste maanden voor haar dood voor NRC Handelsblad schreef, vormden een kroniek van een aangekondigde dood. Ze wist al enige tijd dat ze ongeneeslijk ziek was (alvleesklierkanker), en daar schreef ze openhartig over, op een bewonderenswaardig luchtige en laconieke toon, met een vleugje weemoed. Ze genoot nog van elke dag op haar ziekbed, een periode die ze haar ‘onverwacht verlof’ noemde. ‘Het mijne duurt nu al haast een halfjaar, langer dan ikzelf en mijn omgeving aanvankelijk hadden kunnen denken’, schreef ze in haar laatste column ‘Leef je nog?’. Het was overigens niet voor het eerst dat ze met kanker werd geconfronteerd. Toen ze op haar 33ste in Wenen woonde, werd ze er al door getroffen. Ze schreef erover in haar romandebuut ‘Oesters’ (1991), die net als haar eerste verhalen een autobiografische inslag had.

Rascha Peper, pseudoniem van Jenny Strijland (Driebergen, 1949), stond als lerares Nederlands enkele jaren voor de klas. Toen ze met haar man, diplomaat Pieter Verbeek, naar Wenen en New York verhuisde, stopte ze daarmee en begon ze te schrijven. Ze debuteerde betrekkelijk laat, in 1990, met de verhalenbundel ‘De waterdame’, waarin ze meteen al haar eigen toon te pakken had. Haar werk viel in de smaak zowel bij lezers als critici, met de fantasierijke romans ‘Rico’s vleugels’ (1993) en ‘Russisch blauw’ (Multatuliprijs 1996) als hoogtepunten.

Ze verwierf van meet af aan een tamelijk breed lezerspubliek. Ze was een onderhoudend en vakkundig vertelster en een fijnzinnig stiliste, die hield van het beschrijven van de schoonheid in alledaagse dingen. Ze had de gave om diep onder de huid van haar personages te kruipen en scherp te verbeelden wat ze denken en voelen. Haar hoofdpersonen laten zich nogal eens door hun obsessie op sleeptouw nemen, zoals in ‘Russisch blauw’ een jonge Nederlandse historicus die ervan overtuigd is dat hij van de Russische tsaar afstamt.

Rascha Peper voelde zich een romanticus, sterk beïnvloed door Slauerhoff, Elsschot en Bordewijk en door de grote Russen, onder wie Toergenjev. Nog vlak voor haar dood voltooide ze thuis in haar eigen bed ‘Handel in veren’, haar elfde roman, die in mei 2013 zal verschijnen bij haar uitgeverij Querido.

 

Maart, 2013

Eerder gepubliceerd in de kranten van De Persdienst.