Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Pieter Derks: ‘Grote druk houdt me scherp’

De televisie maakte van Pieter Derks in korte tijd een bekende cabaretier. Hij toert nu door het land met alweer zijn vierde theaterprogramma ‘Van nature’. ,,Bij mij moet altijd alles op het laatste moment.”

 

Sinds februari 2012 is Pieter Derks (1984) in het tv-programma De wereld draait door de cabaretier van dienst die de vrijdaguitzending afsluit met een korte eindeweeksconference. Hij kwijt zich doorgaans voortreffelijk van die taak door op luchtige wijze en met een ontwapenende glimlach scherp uit de hoek te komen. ,,Het was in het begin onregelmatig. Ze waren eigenlijk op zoek naar verschillende cabaretiers, maar er bleken heel weinig collega’s te zijn die het aandurfden. Op een gegeven moment werd me gevraagd of ik het dan maar elke week wilde doen. Dat leek me wel wat.”

Het legt Pieter Derks geen windeieren. ,,Ik word vaker aangesproken. Mensen reageren anders op me. Als ze me zien beginnen ze me te googelen. Dat vind ik best grappig. Maar ik ben geen rockster, ik ben cabaretier. Er zijn geen gillende menigtes.”

Geurtje

Hij reist met ‘Van Nature’ nu langs de theaters, is bezig met zijn BNN-radiocolumns en is op tv te zien in het improvisatieprogramma ‘In goed gezelschap en De wereld draait door. ,,Het is druk, maar ik vind dat alleen maar prettig. Bij mij moet altijd alles op het laatste moment. Maar ik kan goed met deadlines en druk omgaan. Dat maakt me extra scherp en assertief.”

Wat is het verschil tussen Pieter Derks op tv en Pieter Derks in het theater? ,,Op het toneel maak ik ook grappen over het nieuws. Maar in de studio sta je heel anders dan in het theater. In het theater kun je alles zelf bepalen. De inhoud, de muziek, het decor. Als ik een ander geurtje in de zaal wil, kan ik dat altijd zelf nog laten verspreiden. In de tv-studio ben je te gast. Je moet altijd harder werken om de omstandigheden naar je hand te zetten.”

Bovendien moet hij op tv meteen vlammen. De sfeer rustig aftasten is er niet bij. ,,Het moet in tweeëneenhalve minuut. Ik zie het als een mooie kans. Ik ben al zeven jaar aan het optreden. Het is gewoon heel hard werken om publiek naar de zalen te krijgen. Om mensen warm te krijgen voor theater. Als dan een van de meest bekeken tv-programma’s je de kans biedt om te laten zien hoe leuk cabaret kan zijn, moet je die met beide handen aangrijpen.”

,,En ik was toch al bezig met het nieuws. Ik maakte op zeker moment elke week een column die ik in het theater voorlas, opnam en dan op YouTube zette. En ik maakte voor BNN-radio elke week een column.” Is het intussen gelukt om een nieuw publiek aan te trekken? ,,Er komen inderdaad meer mensen kijken. Niet vreemd, er kijken zoveel mensen naar dat tv-programma.”

Jong

Dat sommigen denken dat Pieter Derks nog een groentje is verbaast hem niet. ,,Ik zie er nog steeds uit alsof ik gisteren net begonnen ben. Alsof ik net van school kom. Mensen schatten me heel jong in. En er kijken meer mensen naar de tv dan dat ze in het theater zitten. Dus voor veel mensen was ik nog onbekend.”

Derks won in 2005 op z’n twintigste de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. In 2006 volgde zijn eerste soloprogramma dat verraste en goed ontvangen werd. ,,In die tijd liep het cabaret in het theater nog heel erg goed. Het zat in mijn eerste programma heel vaak gewoon vol.”

‘Van nature’ zit dichter op de huid van de actualiteit dan zijn vorige programma’s. ,,Ik wil zo actueel mogelijk zijn. Er valt zoveel te vertellen en ik heb nog zoveel grappen die ik bij De wereld draait door en op de radio niet kwijt kan. Ik vertel verhalen, ik zing liedjes en heb daarnaast mooie natuurverhalen verzameld.”

Natuurverhalen? ,,Ik heb bijvoorbeeld een verhaal over een zaadje van tweeduizend jaar oud dat ze in de woestijn hebben gevonden. Daar kunnen ze nog gewoon een boompje uit opkweken. Dat soort verhalen vind ik fascinerend en daar laat ik mijn fantasie dan op los. Ik woon in de stad, heb een klein tuintje en vind het leuk om daar zelf in te kweken.”

Amsterdam verruilde hij voor Nijmegen omdat zijn geboortegrond weer lokte. ,,Ik heb drie jaar in Amsterdam gewoond en ben teruggegaan naar Nijmegen. Daar voel ik me toch het meeste thuis. Ik ben een honkvast persoon. Ik vind Amsterdam heel leuk, maar ik vind het daarna weer lekker om naar huis te gaan. Nijmegen is voor mij echt de thuisbasis. Van daaruit ben ik veel op pad en reis ik door het land.”

In welk opzicht is ‘Van nature’ nog meer anders dan de voorgaande programma’s? ,,Het zit ‘m toch vooral in het actuele. Omdat ik daar nu zo mee bezig ben. Als ik de krant lees, doe ik dat met pen en blocnote erbij. Ik kijk elke dag met andere ogen naar het nieuws. Dat levert me veel ideeën en verhalen op.”

Nieuwshonger

Heb je een soort nieuwshonger? ,,Ik ben altijd een nieuwsvolger, een krantenlezer en Pauw & Wittemankijker geweest. Het is pas van de laatste paar jaar daar dat ik daar een vorm aan geef. De politiek vind ik het leukste. Daar kan ik me ook het meest boos over maken. Tegelijk levert me dat veel grappen op.”

Is dat oprechte boosheid? ,,Absoluut. Tegelijk ben ik een ontzettende pleaser. Ik wil ook dat het gewoon ontzettend gezellig is. Ik probeer boosheid of ergernis altijd vrolijk te formuleren. Ik wil dat erom te lachen valt, het moet cabaret zijn. Het hoeft niet grof of hard te zijn, het mag wel scherp zijn.”

Hij mag zich dan geregeld boos maken of opwinden, hij komt rustig en bescheiden over. ,,Ik ben doorgaans een rustige, bedeesde jongeman. Ik voer niet het hoogste woord in een gezelschap. Ik kan me wel opwinden. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld dat minister Kamp bezig is met een protocol voor aangespoelde zeezoogdieren, terwijl er geen protocol is voor aangespoelde vluchtelingen. Dan vind ik dat daar iets van gezegd moet worden.”

Is deze tijd vruchtbaar voor een cabaretier? ,,Ik heb het idee dat we extreem harder zijn geworden. Dat we vinden dat we de waarheid harder in elkaars gezicht moeten kunnen zeggen. En daarin ook stelling moeten nemen. Dat levert uitersten op. Mensen doen heel stevige uitspraken waar ik dan wel weer over door kan denken.”

 

Voorstelling ‘Van nature’ door Pieter Derks. Regie: Jessica Borst. Tournee t/m 21 mei. www.hummelinckstuurman.nl

 

Januari, 2013

In verkorte versie gepubliceerd in de kranten van De Persdienst.