Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Nouchka Fontijn, een ontroostbaar bokstalent

Op de recente Zomerspelen in Londen betraden boksende vrouwen voor het eerst de olympische ring. Kenners keken hun ogen uit bij de technisch haast perfect boksende vrouwen en verslaggevers prezen de sportiviteit van de verliezers in de ring. De verwachting was dat tussen die vrouwen ook de Nederlandse belofte Nouchka Fontijn zou knokken.

Ze won in het voorjaar van 2012 de nationale concurrentiestrijd van Marichelle de Jong, maar wist zich in mei, bij het wereldkampioenschap in het Chinese Qinhuangdao, toch niet te plaatsen voor de Spelen. De 24-jarige Fontijn, die uitkomt in de gewichtsklasse tot 75 kg, was ontroostbaar bij die uitschakeling, zoals te zien is in de documentaire ‘Nous vs Nous’, die in NCRV Dokument wordt uitgezonden.

 

In de ring een ijskoude tante, daarbuiten een innemende jonge vrouw.

 

En de voortekenen waren juist zo gunstig. Dat was voor de filmmakers Laura Beijn en André van der Hout de aanleiding om dit vrouwelijke bokstalent te volgen in de aanloop naar de Olympische Spelen. Bovendien is Fontijn niet alleen een talent, ze is ook een aangename verschijning die twee gezichten in zich lijkt te verenigen: in de ring een keiharde tante, daarbuiten een innemende jonge vrouw.

 

,,De Olympische Spelen en een Nederlands meisje? Daar willen ze geen Marokkaan bij. Klaar.”

 

Maar weldra gaat het in de voorbereidingen mis. Haar vriend en coach Abdul Fkiri, onder wiens leiding ze de ladder naar succes sport voor sport aan het beklimmen was, wordt door de boksbond geschorst omdat hij emotioneel te zeer betrokken zou zijn. Nouchka Fontijn reageert verslagen.

Fkiri zelf is verontwaardigd en denkt meteen aan een racistisch motief. ,,De Olympische Spelen en een Nederlands meisje? Daar willen ze geen Marokkaan bij. Klaar”, luidt zijn interpretatie. Nouchka reageert nuchterder: ,,Ik geloof niet dat dat het is.” Fkiri: ,,Wat is het anders dan? Elke andere trainer mag, alleen Fkiri niet.”

 

Hoe loyaal ze ook is aan de boksbond, haar band met Fkiri is en blijft sterk.

 

Fontijn legt zich er bij neer, noodgedwongen. Voor haar telt maar één doel en dat zijn de Spelen. Maar hoe loyaal ze ook is aan de boksbond, haar band met Fkiri is en blijft sterk. In de buurt van hun appartement blijven ze in de avonduren trainen.

Waar ze ook traint of bokst, in een ijzig Polen, regenachtig Dublin of strak georkestreerd China, vanuit haar hotelkamer belt ze haar vriend die haar met raad en daad bijstaat. Ze traint verder onder meer bij oud-medaillewinnaar Arnold Vanderlyde, die haar verwijt te weinig voor hem open te staan. En ze loopt trainingsstages in binnen- en buitenland met wisselende coaches en een opdringerige sponsor.

Ambitieuze hoofdpersoon

De filmmakers laten in ‘Nous vs Nous’ vooral de beelden spreken, wat veelal goed werkt. Maar daardoor blijft het gissen naar wat de ambitieuze hoofdpersoon precies drijft. Opvallend is wel het zwalkende beleid van de Nederlandse boksbond dat een optimale voorbereiding in de weg staat.

Of Fontijns droom daardoor uiteenspat is de vraag, maar na de nederlaag in China is ze terug bij af. Nouchka Fontijn bokst voor de prolongatie van haar titel als Nederlands bokskampioene. Haar coach? Abdul Fkiri. Onder voorbehoud.

 

NCRV Dokument: ‘Nous vs nous’, 22.55 uur, Nederland 2.

 

Oktober, 2012