Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Moeder met kinderwagen

Na de ochtendrituelen fiets ik over de dijk naar kantoor. Het is stralend weer, de zon is schitterend in een oranje gloed opgeklommen, de temperatuur aangenaam. Op de dijk komt me een jonge moeder met kinderwagen tegemoet. Het is een slanke jonge vrouw met vermoeide gelaatstrekken. Ik schat haar op begin dertig, in de bloei van haar leven.

Maar in plaats dat ze fier met de neus in de wind voort wandelt, tegen haar kind praat of haar spruit een vrolijk kinderliedje toezingt, loopt ze aarzelend, met horten en stoten, alsof de wielen van de kinderwagen steeds vastlopen.

Ik rem even af, maar met de wagen is niets mis. Ze heeft uitsluitend oog voor het toestel in haar rechterhand waarop ze kijkt en waartegen ze opgewonden praat. Als ik de dijk verlaat, de rotonde oprijd en de weg insla die naar mijn kantoortje leidt en omkijk, plakt haar blik nog steeds aan het onmisbare speeltje in haar hand. Voor haar kind heeft ze geen oog.

Is mijn leven zo saai of dat van haar en anderen zo enerverend dat ze altijd bereikbaar of online moeten zijn? Wat houdt die veelal jonge mensen – maar hoe lang duurt jong tegenwoordig? – allemaal bezig dat ze hun toestel geen tel rust gunnen? Waarom geniet je niet van de rust, van de stilte en heb je geen oog voor de gloeiende oranje gloed waarmee de zon boven het Markermeer opkomt? Geniet van het wandelen, van de kleine, van het kleine geluk dat je deelachtig is en dat niemand je nu kan afpakken. Dat zou ik haar willen zeggen, toeroepen, maar waar bemoei ik mij mee.

Misschien zit ik er helemaal naast en is ze onder het wandelen met haar slapende baby druk aan het werk, aan het brainstormen voor haar werk, is ze aan het wattsappen met een collega, bedenkt ze frisse ideeën voor haar workshop psychologie voor beginners, voor het winterthema van haar tijdschrift of voor de lentecollectie van volgend jaar; misschien moet ze haar relatie redden, moet ze de ruzie met haar beste vriendin uitpraten, een cadeau ruilen van haar jarige moeder, heeft ze een appeltje te schillen met de plastisch chirurg, of wil ze domweg weten waarom ze die droombaan niet heeft gekregen terwijl ze toch verreweg de beste kandidaat was.

 

14 augustus, 2013