Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Miss Molly and Me: ‘Wij zijn twee uitersten’

In hartveroverende clips lieten Miss Molly & Me al van zich horen. Nu trekt het duo met een muzikale theaterreis langs de schouwburgen. ,,Wij zijn twee uitersten. Zij kan een heel grote mond opzetten. Ik zit het liefst onder een oude eik te pingelen.”

 

Marlijn Weerdenburg en Helge Slikker vormen het duo Miss Molly & Me dat in muziek- en theaterkringen wordt omarmd. 3FM-dj Giel Beelen prees de twee als ‘übervrolijk’. Ze waren te gast in De wereld draait door. Paul de Munnik (Acda & De Munnik) ontfermde zich over hen. Er verscheen een album, ze zijn de huisband van het tijdschrift Linda en nu trekken ze als rondreizend theatergezelschap met de voorstelling ‘Rewind and say hello’ door het land.

Ja, beaamt zanger en liedjesschrijver Helge Slikker, het gaat het duo voor de wind. Daarbij verwijst hij dankbaar naar ‘het goede team om ons heen’. ,,Zij geloven in ons. Zoals onze regisseur en coach Paul de Munnik. En dan gaat het er niet zozeer om hoe de liedjes moeten zijn, maar hoe je een voorstelling maakt, hoe je het verhaal zo mooi en boeiend mogelijk vertelt”, zegt Slikker, die onlangs een Gouden Kalf ontving voor zijn muziek bij de film ‘Kauwboy’.

Slikker en Weerdenburg ontmoetten elkaar twee jaar geleden bij de theatervoorstelling ‘Marilyn Monroe: Diamonds are a girl’s best friend’. Hij schreef de muziek bij het stuk. Zij speelde de legendarische filmdiva als de onweerstaanbare seksbom die ook nog eens prachtig kan zingen. Het klikte – artistiek – meteen tussen die twee. Miss Molly & Me was geboren.

De muziek van het duo is is de ene keer ingetogen, de andere keer uitbundig, met invloeden van folk, soul, pop, country en americana. ,,We spelen niet louter één genre muziek, met ons duik je een avontuur in. Marlijn staat voor soul, ik sta voor folk. Daar ergens middenin treffen we elkaar. Zij is de ene keer introvert, de andere keer een diva. De ene keer heb ik een baard van een meter, de andere keer ben ik gladgeschoren. Het hoort een beetje bij de manier hoe wij Miss Molly & Me zien. Het is een rondreizend, bont gezelschap.”

Illustratief is de clip bij ‘Saint Tropez’, met als decor een stemmig bruin jarenvijftigcafé. Daarin kruipt Miss Molly alias Marlijn Weerdenburg in de huid van de zingende femme fatale Brigitte Bardot, die even quasi achteloos als zwoel naar voren buigt zodat de gasten in haar royale decolleté kunnen kijken. Helge Slikker speelt banjo, gitaar, ukelele en piano en noemt zichzelf ,,in de eerste plaats een ongelooflijk grote muziekliefhebber. Dat is wat ik het liefste doe. Het gaat mij niet in de eerste plaats om het succes of andere dingen die eraan hangen. Veel mensen willen eerst beroemd worden en in de spotlights staan. Ze bedenken daarna pas waarmee. Ik ben heel erg van de lange adem. Ik geloof in oprechtheid.”

Ze vormen een mooi contrast, vindt hij zelf. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. ,,Marlijn zit heel anders in elkaar dan ik. Wij zijn twee uitersten. Niet dat Marlijn alleen beroemd wil worden, maar zij is veel meer naar buiten toe gericht. Zij kan als het moet een heel grote mond opzetten. Ik ben meer het type dat liefst met een gitaartje onder een oude eik zit te pingelen. In het begin vroegen mensen ons wat we toch in hemelsnaam bij elkaar zochten. Maar dat is juist spannend. Dat maakt dat het sprankelt.”

In hun voorstelling streven ze naar de intimiteit van een huiskamer. ,,Het is een theatraal concert. Je gaat naar liedjes luisteren. Die kunnen ontroerend klein zijn maar ook ontzettend grappig. Tegelijkertijd nemen we het publiek mee langs onze jeugd. Langs die van Marlijn, langs mijn jeugd en daarmee wordt het ieders jeugd. Daarom heet het ook ‘Rewind and say hello’. We nemen mensen mee langs herkenbare plekken in hun hart. Bij Saint Tropez heeft iedereen wel een bepaald gevoel. Vanwege een vakantie in Frankrijk bijvoorbeeld. We stippen herkenbaarheden aan. Hopen daarmee mensen aan het lachen te brengen of aan het huilen te maken of wat ook, áls er maar iets met ze gebeurt.”

Zijn naam ontleende het duo aan het karakter Molly Bloom uit de roman ‘Ulysses’ van James Joyce, een van de grote moderne klassieken uit de wereldliteratuur. ,,In het script van de voorstelling over Marilyn Monroe stond iets over het karakter Molly Bloom. Dat vonden wij meteen een mooie naam. Zij is een heel boeiende figuur uit ‘Ulysses’, en dat paste wel bij Marlijn.” In het laatste hoofdstuk van het boek weidt Molly in een lange monoloog onverbloemd uit over haar huwelijk en seksualiteit, heel gewaagd voor die tijd (begin vorige eeuw). ,,We vroegen ons daarna af hoe ik moest heten. Ik schrijf alle liedjes, ze zijn vanuit mijn perspectief geboren. Het werd dus Miss Molly & Me.”

Sommige nummers ademen de sfeer van de nostalgische vintagesound met zwierige ballroomjazz van Caro Emerald. ,,’Saint Tropez’ heeft dat zeker, en nog een paar nummers. Het is een hoofdstuk waar wij in de voorstelling langskomen. Daarna zitten we in een aantal kroegachtige pianonummers. Maar we snappen die link wel. We zouden ook best het voorprogramma kunnen doen van Caro Emerald. En tegelijk weer niet omdat we ook heel andere dingen maken.”

Al ruim een jaar is Miss Molly & Me de huisband van het tijdschrift Linda, waarvoor het duo maandelijks een muzikale column maakt. ,,Ik zag het blad ergens liggen. Dat heeft elke maand een thema. En als je een thema hebt, kun je daar ook een liedje over schrijven. We zijn bij Linda langs gegaan, hadden een paar proefliedjes gemaakt. Ze waren meteen verkocht. Het is een hele klus om dat elke maand te doen, maar het is zó leuk. En zo houden we veel liedjes over met verschillende kleuren in verschillende stijlen.”

 

Weerdenburg en Slikker

 

Marlijn Weerdenburg (29, Dordrecht) en Helge Slikker (34, Nieuwegein) die het duo Miss Molly and Me vormen, hebben allebei de kleinkunstacademie gevolgd. Zij in Amsterdam, hij in Antwerpen. Marlijn Weerdenburg was eerder te zien in de musical ‘Hair’, in de toneelvoorstelling ‘Marilyn Monroe: Diamonds are a girl’s best friend’ en ze had een van de vrouwelijke hoofdrollen in de musical ‘Soldaat van Oranje’.

Zanger en liedjesschrijver Helge Slikker is als componist en acteur onder meer verbonden aan Matzer Theaterproducties. Hij schreef de muziek voor onder meer ‘Marilyn Monroe: Diamonds are a girl’s best friend’ en ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’. Hij ontving dit najaar een Gouden Kalf voor zijn muziek bij de film ‘Kauwboy’. www.missmollyandme.com

November, 2012