Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Midzomernacht vol ongeremde wellust

Halsreikend werd uitgezien naar de vuurdoop van Theu Boermans bij het Nationale Toneel. Voor Shakespeares ‘Midzomernachtdroom’, Boermans eerste regie als de nieuwe leider van het toonaangevende gezelschap, verzamelde hij een cast met BN’ers. Onder hen Jeroen Spitzenberger, Bracha van Doesburgh en Pierre Bokma, die voor de gelegenheid het Duitse toneel even verruilde voor het Nederlandse.

 

Bij Boermans zou ‘Midzomernachtdroom’ (1595) geen sprookje of romantische komedie zijn, maar een grimmig verhaal over de eeuwige strijd tussen de seksen en de angst van de man voor de vrouwelijke lust. Shakespeare reikt er voldoende bouwstenen voor aan. Boermans haalt het stuk naar deze tijd. Hertog Theseus en Amazonekoningin Hippolyta, die op het punt van trouwen staan, zijn hier CEO’s van beursgenoteerde bedrijven om te onderstrepen dat de liefde hier vooral berekenend is.

 

Na de eerste schermutselingen tussen deze ‘geliefden’ en vier jonge verliefden is de toon gezet. En barst een overdonderend noodweer los. In dat technische hoogstandje wordt op adembenemende wijze verbeeld dat de natuur niet met zich laat sollen. Het is een van die zeldzame keren dat een toneelbeeld midden in een voorstelling een open doekje krijgt. Volgt de zwoele midzomernacht, vanouds een heidens feest vol magie waarin de mensen even helemaal los gaan. Een tovermiddel zorgt ervoor dat de ‘onschuldige’ liefde van overdag ’s nachts verandert in ongeremde wellust en een droom in een nachtmerrie.

 

Deze ‘Midzomernachtdroom’ is een bont en luchtig theaterfeest dat jong en oud zal aanspreken. Met dank aan de droomcast waarin de jongeren (Van Doesburgh, Spitzenberger, Anniek Pheifer) nauwelijks onderdoen voor de oud-gedienden (Bokma, Ariane Schluter, Stefan de Walle).

 

Er valt veel te genieten en te lachen. Bokma steelt de show als de patserige Hagenees Bok, een van de technici (bij Shakespeare handwerklieden), die als bloedserieuze amateurs een kluchtig toneelstukje opvoeren voor de vorstelijke bruiloft van Theseus en Hippolyta. Als dit zootje ongeregeld in het behekste bos repeteert, verandert Bok door treiter-elf Puck (Antoinette Jelgersma) op slag in de ezel die in de beroemde liefdesscène wordt overmeesterd door elfenkoningin Titania.

 

In deze bitterzoete komedie overstemt het zoet het bitter. De kern – de angst van de man voor de vrouwelijke erotiek – komt daardoor niet helemaal uit de verf. Ariane Schluter als Titania/Hippolyta en Bracha van Doesburgh als Helena weten de mysterieuze macht, de dierlijke drift en de verwarring van de liefde nog het best invoelbaar te maken. Boermans geeft als een van onze beste theatermakers in Den Haag zijn visitekaartje af. Maar deze ‘Midzomernachtdroom’ is nog niet zijn onontkoombare droomvoorstelling met schurende randen.

 

Voorstelling ‘Midzomernachtdroom’ van William Shakespeare, door het Nationale Toneel. Gezien: Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

 

November, 2011