Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

LuckyTV als luchtig toetje

De filmpjes waarmee LuckyTV op de actualiteit reageert, zijn leuk, scherp, soms om te lachen, soms flauw, soms ongepast en soms smakeloos. Maar meestal goed voor een glimlach. Het luchtige toetje van De Wereld Draait Door bij de Vara wordt elke werkdag bereid door beeld- en geluidsknutselaar Sander van de Pavert. ,,Ik heb geen missie, maar mijn voorkeur of mening zit er wel in.”

 

Het eenmansbedrijfje van Van de Pavert produceerde in de afgelopen acht jaar meer dan 1500 filmpjes, vooral voor De Wereld Draait Door, maar ook voor Vara Laat, De Mike&Thomasshow, Jensen! (RTL), ‘6Pack’ (MTV), ‘De Staat van Verwarring’ (VPRO) en ‘Joezjny’ (Comedy Central). Ze zijn op de site van LuckyTV terug te vinden. Niet allemaal, ‘de allerslechtste, meest kwetsende en zinloze video’s zijn voor uw en onze veiligheid weggelaten’, laat de maker niet zonder zelfspot weten. Dezelfde soort spot waarvan zijn filmpjes ook vaak getuigen.

 

,,Ik heb geen missie of zo. Er zijn gewoon gebeurtenissen die me verbazen. Of waarbij ik denk, wat is dit? Wat achterlijk zeg!”

 

Wat wil Sander van de Pavert alias LuckyTV precies bereiken met zijn dagelijkse tv-cartoons? ,,Ik heb geen missie of zo. Er zijn gewoon gebeurtenissen die me verbazen. Of waarbij ik denk, wat is dit? Wat achterlijk zeg! Er kan een persoonlijke motivatie aan ten grondslag liggen. Een andere keer kijk ik naar beelden en denk: wat prachtig! Dan kan het videomateriaal al inspirerend werken. Nee, het is zelden dat ik uit een soort idealisme werk of dat ik mensen iets wil voorhouden. Dat is niet echt mijn uitgangspunt. Al wil dit niet zeggen dat dit af en toe niet toch gebeurt, want uiteindelijk zit mijn voorkeur of mening er wel in.”

Donald Duck

Grafisch kunstenaar Sander van de Pavert (1976) weet dat je met humor het nieuws en hypes kan relativeren of bezweren. En dat humor de pijn van ondraaglijke gebeurtenissen even kan verzachten. Hij verstaat de kunst om daar in zijn ontregelende filmpjes de juiste toon aan te geven of het goede beeld voor te vinden. Neem een hysterische speech van Moammar Gaddafi. LuckyTV gaf de Libische kolonel de snaterende stem van Donald Duck en zo werd een van de ergste dictatoriale uitbarstingen in de geschiedenis (volgens Uri Rosenthal, de minister van Buitenlandse Zaken) in handen van LuckyTV voor even een van de geestigste speeches in tijden.

 

,,Het verbaast me niks dat ze kijkers bij mijn uitzendinkjes ook wel eens hebben: nou, nou, dat is niet leuk of dat is smakeloos. Woorden die in deze context vaak vallen. Niet iedereen vindt alles maar leuk.”

 

Niet iedereen kan de bijdragen waarderen. Zo weigerden boerin Annemarie en boer Marcel uit ‘Boer zoekt vrouw’ bij Matthijs van Nieuwkerk in DWDD aan te schuiven omdat ze de boerengrappen in LuckyTV beledigend vonden. Smaken verschillen. Hoe ervaart hij dat? ,,Het is wat mensen ook ervaren bij het Journaal of bij ‘Goede tijden, slechte tijden’. Het verbaast me niks dat ze dat bij mijn uitzendinkjes dan ook wel eens hebben. Dat de kijker denkt: nou, nou, dat is niet leuk of dat is smakeloos. Woorden die in deze context vaak vallen. Niet iedereen vindt alles maar leuk.”

Bunker

LuckyTV balanceert soms op de grens, zoals in het ‘bedrijfsuitje met Adolf Hitler’, waarin een scène uit de oorlogsfilm ‘Der Untergang’, met Bruno Ganz als de Führer die in de bunker met zijn legertop overlegt, in een heel ander en tamelijk hilarisch licht komt te staan. Smakeloos was de ongein waarmee hij reageerde op een nieuwsitem over een schipbreuk bij Hoek van Holland, die hij liet eindigen met het beeld van een op het strand aangespoelde Sinterklaas.

Het hoort er allemaal bij, vindt Van de Pavert, die in 2010 een eervolle vermelding van de Nipkowjury kreeg. Grenzen opzoeken, daar gaat het om. De ene keer schuurt hij er net tegen aan, de andere keer vliegt hij eroverheen. Welke grens trekt hij zelf? ,,Er zijn een heleboel soorten grenzen. Er is een verschil tussen wat ik grappig vind en wat ik geschikt voor tv acht. Grappen die ik me bij mijn vrienden kan veroorloven, zou ik niet per se voor tv willen maken. Dat is toch een andersoortig gezelschap. Met tv heb je een veel breder publiek. Daar moet je toch rekening mee houden.”

 

,,Ik zou nooit iemand die van niets weet voor schut zetten. Anders is het met publieke figuren die er op de een of andere manier zelf voor gekozen hebben.”

 

,,Er zijn onderwerpen die ik persoonlijk niet geschikt vind. Ik zou geen filmpjes maken met mensen erin die er niet voor gekozen hebben om op tv te verschijnen. Dat hangt ook wel weer een beetje van de context af, maar ik zou nooit iemand die van niets weet voor schut zetten. Anders is het met publieke figuren die er op de een of andere manier zelf voor gekozen hebben. En bepaalde dingen zou ik gewoon niet willen laten zien. Geen lijken, geen doden. Maar over het algemeen denk ik dat het meeste wel kan.”

Sporadisch

Hoe zit het met de reacties? ,,Die zijn vaak positief. Van mensen die heel hard gelachen hebben of van mensen die ideetjes hebben. En af en toe negatief, maar dat is vrij sporadisch en dat betreft meestal reacties op filmpjes die op de grens liggen. Mensen zijn dan boos, ze vinden het smakeloos. Die schrijven dan: ‘Jullie zijn achterlijke mongolen, jullie moeten dood.’ Mensen denken altijd dat de filmpjes door meer mensen worden gemaakt. Ik vind het eigenlijk wel chic om in het meervoud te worden aangesproken.”

Is het elke dag weer een verrassing wat het gaat worden? ,,Ja, vrijwel altijd. Er zijn wel gebeurtenissen, zoals een koninklijk huwelijk waarmee ik automatisch iets ga doen, maar over het algemeen is het ook voor mij een verrassing.”

 

,,Lucky is al heel lang mijn bijnaam. Ik had lang geleden, in de kroeg, ergens geluk mee.”

 

Hij plukt zijn materiaal overal vandaan, maar tv is zijn de grootste inspiratiebron. ,,Uitzendingen van KoffieMax, ‘Boer zoekt vrouw’, het journaal, het proces tegen Geert Wilders. Ik haal mijn materiaal waar ik het pakken kan. Als ik iets over bijvoorbeeld Marco Kroon wil maken, kan ik beelden van het journaal gebruiken, maar dan heb ik nog wel een fragment nodig van de rechtszaal. Daarvoor kan ik terecht op YouTube of bij een website van de overheid of de rechtbank. Mijn bronnen zijn onuitputtelijk.”

De naam LuckyTV is bij toeval ontstaan. ,,Lucky is al heel lang mijn bijnaam. Ik had lang geleden, in de kroeg, ergens geluk mee. Zodoende. De naam LuckyTV is ook wel toepasselijk, want ik moet het toch hebben van gelukjes, van het materiaal dat me wordt aangereikt.”

 

Lucky TV is, vrijwel elke werkdag, de afsluiter van De Wereld Draait Door, 19.30 uur, Nederland 3. www.luckytv.nl; melding@luckytv.nl

 

Mei, 2011