Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Jeroen van der Boom: ‘Zolang ik maar mezelf kan zijn’

Lotto Weekend Miljonairs keert terug op de Nederlandse televisie. In dezelfde gouden formule, met een nieuwe presentator: Jeroen van der Boom. SBS 6 zendt de spelshow uit. ,,Ik doe het op mijn manier, want ik wil voor alles mezelf blijven.”

Nieuw in de show is dat de kandidaat die in de stoel plaatsneemt zijn eigen levenservaring gebruikt om het prijzengeld in de wacht te slepen. Die ervaring vormt net als in de filmhit ‘Slumdog Millionaire’ min of meer een sleutel tot succes, want een aantal vragen heeft een relatie met het leven van de kandidaat. En dat levert allerlei verrassingen, onverwachtse en soms ook emotionele taferelen op, vertelt Jeroen van der Boom pal na de eerste opnamen.

Toen hij gevraagd werd door John de Mol hoefde hij er niet lang over na te denken, want ,,als ik het leuk vind, mezelf kan zijn en iets kan toevoegen, dan doe ik het.” En hij heeft de smaak al helemaal te pakken. ,,Ik had nooit gedacht dat dit mij als een handschoen zou passen. Maar goed, zolang ik maar gewoon mezelf kan zijn. Dat is het allerbelangrijkste voor mij. Je moet van mij niet de presentator gaan maken. Dat wil niet zeggen dat ik in een oud T-shirt ga zitten presenteren. Ik houd wel mijn spijkerbroek aan, liefst op m’n gympies, want dát ben ik. Ik trek wel een colbertje aan, niet mijn leren jack. Want het is toch ook wel een beetje een chique show.”

Van der Boom treedt in de voetsporen van Robert ten Brink, die de Nederlandse versie van ‘Who wants to be a miljonaire’ jarenlang presenteerde. Zal het niet moeilijk zijn om hem te vervangen? ,,Nee, dat idee gaat weg. Niet vanwege Robert, want hij is een echte doorgewinterde presentator. Echt van het kaliber Henny Huisman, Ron Brandsteder. Dat zijn vakmensen, want presenteren ís een vak. Hij doet Lotto Weekend Miljonairs op zijn manier en dat deed hij ontzettend goed. Jarenlang vond ik het ook een mooi programma om naar te kijken. Ik doe het op mijn manier.”

Nederland is een van de vele landen waar de variant op de spelshow wordt uitgezonden. Dat drong aanvankelijk niet eens echt tot hem door, zegt hij. ,,Toen ik voor het eerst in het decor stond en stond te praten met de Engelsman Rod Taylor – dat is die man die over de hele wereld de format bewaakt en/of meebedacht heeft – realiseerde ik me pas goed dat ik iets ga presenteren wat in 151 landen loopt. Het is de bekendste spelshow van de wereld. We kennen het allemaal. Dus als mij over de grens straks wordt gevraagd wát ik presenteer en ‘Who wants to be a miljonaire’ antwoord, dan heeft dat aanzien.”

Presenteren deed Van der Boom vaker, maar niet eerder zo’n grote spelshow. ,,Ik ben muzikant, altijd geweest. Ik hoopte destijds via tv-bekendheid mijn muziek te kunnen gaan doen. En dat is goed gelukt, want hoe leuk is het dan om net voor je veertigste een droomshow te mogen presenteren? Want dat is het voor mij, een droomshow. De magie, de spanning, de sympathie van de deelnemers. Ik leerde de kandidaten tijdens de show steeds beter kennen. Als je tegenover me in de stoel zit, hoop ik ook echt dat je wint. Ze mogen mij de allerslechtste presentator vinden en ze mogen Robert ten Brink veel beter vinden, maar er is één ding dat ze nooit van mij mogen vinden en dat is dat ik het niet meen, dat ik niet integer ben. Dat was als zangcoach bij The Voice of Holland ook zo. Ik moest in het begin even mijn weg zien te vinden, maar van wat de kijkers is bijgebleven hoop ik wel dat ze zeggen, dat ik integer en op een goede betrokken manier heel sterk met de kandidaten bezig ben geweest.”

De opnames van de spelshow zijn in het begin van de week, zodat Van der Booms zangcarrière niet in de verdrukking komt. ,,Want ik ben zanger. Daarom neem ik de show ook op dinsdag op. Ik vind het namelijk nog veel te leuk om voor mijn fans in het land op te treden. Ik heb vrij veel energie, ik moet gewoon optreden, dat is waarin ik me heel erg gelukkig voel.”

De omslag in zijn zangcarrière kwam vier jaar geleden met de monsterhit Je bent zo, een bewerking van het Spaanse Silencio van David Bisbal. ,,Daarvoor zeiden ze tegen me: waarom ga je niet Nederlandstalig zingen? Ja, maar, zei ik, je hebt al Marco Borsato en Bløf. Er is helemaal geen plek voor mij. Ik zei: als ik het doe, dan doe ik dat liedje uit Spanje, waarop Tony Neef een Nederlandse tekst had geschreven. Het was als een jongensboek. Toen ik het had ingezongen, merkte ik dat ik het zelf mooi vond. Ik kon voor het eerst luisteren naar mezelf zonder alleen op mijn stem te letten. Ik luisterde naar de radio en hoorde niet mezelf, ik hoorde een liedje. Ik had op dat moment even alle succes aan mijn kont hangen. Maar nooit gedacht: ik ga een nummer 1 hit maken, nooit. Ik was happy. Het is een advies dat ik iedereen wil meegeven. Ik gaf het ook de kandidaten in The Voice of Holland mee. Je wilt altijd meer, maar accepteer wat je hebt. Als je het niet meer verwacht, dan komt het. Heel gek. En geniet van dat moment.”

Op 13 en 14 mei treedt hij op in de Heineken Music Hall. ,,Ik heb in de muziek mijn eiland gevonden. Televisie is altijd wel een rode draad geweest in mijn leven. Maar zingen laat ik nooit los, ik heb altijd gezongen, altijd opgetreden, vanaf mijn twaalfde. Dat is wie ik ben. Zo’n concert in de HMH, dat is mijn eigen identiteit, mijn eigen show, mijn eigen liedjes, mijn eigen band. Is heel gaaf om te doen.”

Inmiddels maakt hij als de benjamin van het kwartet alweer drie jaar deel uit van de Toppers (met René Froger, Gerard Joling, Gordon), die jaarlijks in mei als Toppers in Concert enkele keren de Amsterdamse Arena tot de nok toe vol krijgen. ,,On-ge-loof-lijk. Je snoert iedereen de mond, maar ook onze monden. Het is maar een klein onderdeel van wat ik doe, maar we hebben er echt zin in. Vier gasten die het heel erg leuk hebben met elkaar, maar ook aan elkaar gewaagd zijn. Het is een evenement, waar heel veel mensen naartoe leven. We zouden het bijna niet kunnen maken om te stoppen.”

Maart, 2011