Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Honderdvijftigste geboortedag van Louis Couperus: ‘Zijn personages kunnen je buren zijn’

Ooit was hij gevierd en ’s lands meest gelezen schrijver. En al wordt Louis Couperus (1863-1923) minder gelezen, vergeten is hij allerminst. Sterker, zijn honderdvijftigste geboortedag is de opmaat van een uitbundig eerbetoon.

De honderdvijftigste geboortedag van Louis Couperus is op 10 juni, maar zijn bewonderaars vieren het jubileumjaar al enige tijd met uiteenlopende activiteiten, speciale uitgaven en exposities. ,,Er zijn al sinds januari allerlei activiteiten rond Louis Couperus. En als het goed is, gaat dat door tot in het najaar”, licht Petra Teunissen-Nijsse toe, voorzitter van het Louis Couperus Genootschap.

Voor haar staat Couperus’ grote betekenis voor ons cultureel erfgoed buiten kijf, zowel op cultureel, historisch als literair vlak. ,,Hij geeft ons als fin-de-siècle-auteur een heel scherpe inkijk in de wereld van rond 1900. Hij vertelt hoe de mensen eruitzagen, hoe ze met elkaar omgingen, wat de mores van die tijd waren. Hij is onze grote Europese schrijver van die periode. Hij is, zou je kunnen zeggen, de Nederlandse tegenhanger van de Franse schrijver Gustave Flaubert.”

Couperus voert in zijn bekendste romans ‘Eline Vere’, ‘De stille kracht’, ‘Noodlot’, ‘De boeken der kleine zielen’ en ‘Langs lijnen van geleidelijkheid’ personages op die met tijdloze problemen en universele dilemma’s worstelen. ,,Neem ‘De boeken der kleine zielen’. Dat is toch wel het meesterwerk van Couperus”, zegt Petra Teunissen. ,,Daar komen personages in voor die nog steeds je buren of familieleden zouden kunnen zijn.” Couperus zelf was volgens haar een warme persoonlijkheid. ,,Het moet een heel geestige en aardige man geweest zijn die echt van gezelligheid hield.”

 

,,Ik wil niet beweren dat Couperus net zo veel wordt gelezen als Giphart en andere hedendaagse schrijvers, maar hij is er nog steeds.”

 

De belangstelling voor Couperus gaat in golfbewegingen. Nadat de Haagse romancier in de jaren zeventig weer even ‘hot’ was dankzij de televisieseries ‘De kleine zielen’, ‘Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan…’ en ‘De stille kracht’, zakte de aandacht weer weg. De recente toneelbewerkingen van ‘Eline Vere’ en ‘De kleine zielen’, met dank aan regisseur en bewerker Ger Thijs, zorgden voor een kleine opleving. Het jubileumjaar brengt de oude meester van het drama weer terug op het tableau.

Wie denkt dat Couperus niet meer gelezen wordt, heeft het mis. ,,Het is waar dat er in het onderwijs minder literatuurgeschiedenis wordt gegeven, maar áls er literatuurgeschiedenis wordt gegeven, met name op havo- en vwo-scholen, is Couperus toch altijd een van de ijkpunten. Ik wil niet beweren dat hij net zo veel wordt gelezen als Giphart en andere hedendaagse schrijvers, maar hij is er nog steeds.”

 

Voor meer informatie zie: www.louiscouperus.nl

 

Festiviteiten, lezingen, exposities

 

Het hele jaar door zijn er activiteiten ter ere van Louis Couperus. Het Louis Couperus Museum presenteert tot en met 2 juni de expositie ‘Toen ik een kleine jongen was…’, over de prille jeugd van Louis Couperus in het Den Haag van rond 1863. Het Haags Historisch Museum besteedt in de expositie ‘Indië in Den Haag. Een eeuwenoude band‘ onder veel meer aandacht aan Louis Couperus en zijn contacten met Insulinde. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is tot en met 25 augustus ‘Couperus en de Oudheid’ te zien. Er zijn literaire groepswandelingen door het Den Haag van Louis Couperus. De officiële viering van Couperus honderdvijftigste geboortedag (10 juni) wordt uitgesmeerd over twee feestdagen. Onder meer wordt dan een app gepresenteerd van de Couperus-route, ingesproken door acteur en Couperus-bewonderaar Thom Hoffman, die met het Letterkundig Museum is ontwikkeld. Meer informatie over activiteiten, lezingen, evenementen en exposities: www.louiscouperus.nl

April, 2013

Verscheen eerder in de kranten die zijn aangesloten bij De persdienst (Wegener)