Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

‘Holland Festival elitair? Absoluut niet’

Cultuurminnend Nederland kan in juni weer zijn hart ophalen aan de 66ste editie van het Holland Festival. Een feest van internationale podiumkunsten voor heel Nederland, zoals zakelijk directeur Annet Lekkerkerker benadrukt, dat prikkelend, spraakmakend en vernieuwend wil zijn. Maar hoe urgent en relevant is het festival nog?

 

Voor Annet Lekkerkerker is die vraag niet moeilijk te beantwoorden. Het Holland Festival was spraakmakend, eigentijds en vernieuwend, prikkelend en opwindend en wil dat vooral blijven.

,,De kracht is de combinatie van de verschillende podiumkunsten – muziek, theater en dans. Binnen die verschillende disciplines weten we én de grote namen te strikken én introduceren we hier nog onbekende kunstenaars. We zoeken steeds naar kunstenaars die zich weten te onderscheiden. Dat is de kracht van het festival: naar Amsterdam halen wat er internationaal toedoet. Toegegeven, de combinatie van groots en breed tot vernieuwend maakt het voor het publiek ook wel eens lastig, ook omdat het elk jaar weer anders is”, zegt Annet Lekkerkerker (1965).

 

Sinds oktober 2009 is zij de zakelijk directeur van het festival en rechterhand van artistiek directeur Pierre Audi. Ze groeide op in Enschede, was eerder zakelijk directeur bij ZT Hollandia en programmeur bij de Stadsschouwburg Amsterdam.

 

Uitersten

 

Vorig jaar was het festival er een van uitersten, waarin spraakmakende en enerverende, teleurstellende, voorspelbare en feestelijke voorstellingen en concerten elkaar afwisselden. Met zoals altijd voor- en tegenstanders die soms stevig met elkaar in discussie gingen – ook een kwaliteit van het festival. ,,We halen producties naar Nederland die hier anders nooit te zien zouden zijn. Je ziet iets nieuws en ja, dat roept wel eens gemengde reacties op. Voor mij is een concert/voorstelling pas geslaagd als ik naar buiten kom en zie dat het publiek met elkaar praat. Dat de een zegt, het was toch wel fantastisch vanavond, terwijl de ander zegt, ik moest er toch wel aan wennen.”

 

Dat het festival elitair of ontoegankelijk zou zijn, bestrijdt ze. ,,Mensen die het festival elitair noemen omdat het ontoegankelijk zou zijn, hebben het mis, want dat is het pertinent niet. We houden toegangsprijzen zo laag mogelijk, en het Holland Festival mikt juist ook op een groot en breed publiek.”

 

Een mooi voorbeeld daarvan noemt ze ‘Hans was Heiri’ (‘lood om oud ijzer’) van het Zwitserse duo Zimmermann & de Perrot in Carré. ,,Een betoverende combinatie van circus en theater, heel muzikaal en heel toegankelijk. Een voorstelling voor het hele gezin, bijzonder in de geschiedenis van het Holland Festival. Een spektakel. Je valt van de ene verbazing in de andere. Dat kun je toch moeilijk gesloten of elitair noemen.”

 

Jonger publiek

 

De vernieuwing komt dit jaar mede uit Zuid-Amerika. ,,We hebben een heel mooi programma met Zuid-Amerikaans theater in Frascati. Zuid-Amerika was eerder dan Europa getroffen door een ernstige crisis en daar is met heel weinig geld heel veel vitaal theater uit voortgekomen.”

 

Het festival trekt een steeds jonger publiek. Vorig jaar viel dat vooral op tijdens concerten waar popmuzikanten met klassieke ambities aan bod kwamen, zoals tijdens een optreden met werken van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood. Lekkerkerker: ,,Daar hebben we hard aan gewerkt. Om duidelijk te maken dat het festival heel geschikt is voor jongeren, zeker voor wie geïnteresseerd is in vernieuwing en wie geprikkeld wil worden.” Er is een speciaal HF Young-programma voor bezoekers tussen de 25 en 39 jaar.

 

Lekkerkerker beklemtoont dat het Holland Festival ‘een feest van internationale podiumkunsten voor heel Nederland is’. ,,Veertig tot vijfenveertig procent van ons publiek woont in Amsterdam. Meer dan de helft komt van buiten Amsterdam en een klein percentage, vijf tot tien procent, uit het buitenland. We zijn een internationaal festival, maar we zijn vooral een festival voor heel Nederland.”

 

www.hollandfestival.nl

 

Mei, 2013

 

Het artikel verscheen eerder in een al dan niet bekorte versie in kranten van De Persdienst.