Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Herman Emmink – De zingende omroeper

De ‘zingende omroeper’ Herman Emmink (1927-2013) was zanger, radio-omroeper en tv-presentator. Hij was bekend van ‘Muzikaal onthaal’ en ‘Wie van de drie’ en scoorde als zanger een enorme hit met ‘Tulpen uit Amsterdam’.

 

Amsterdammer of niet, jong en oud, vrijwel iedereen kent ‘Tulpen uit Amsterdam’, al was het maar onbewust van het draaiorgel op de markt. Het lied is van de Duitse liedjeszanger Klaus-Günter Neumann, die het schreef na een bezoek aan Amsterdam. Lammy van den Hout vertaalde het nummer. Herman Emmink kreeg het nummer in 1957 als het ware in de schoot geworpen.

Aanvankelijk koesterde hij enige bedenkingen tegen de tekst, maar later raakte hij ermee vergroeid. Als iemand opmerkte dat er in Amsterdam geen tulpen worden gekweekt, pareerde hij dat behendig met: ,,Ze worden er anders wèl uit de parken gejat als ze daar groeien.”

Emmink raakte zijn bijnaam ‘de tulpenbol’ gaandeweg kwijt toen hij het immens populaire tv-spelletje ‘Wie van de drie’ ging presenteren. Dat deed hij van 1971 tot 1982. Hij vertolkte in het AVRO-programma de rol van de voorbeeldige gastheer die een perfect tegenwicht bood aan panellid Albert Mol die zich graag dubbelzinnigheden permitteerde. Emmink keek er met groot plezier en trots op terug: ,,We hebben vreselijk gelachen, maar de lol bleef beperkt tot de werkvloer. Daarbuiten hadden we geen contact met elkaar.”

Emmink kwam uit de Amsterdamse Jordaan, al stond hij niet bekend als een uitgesproken Jordanees. Zijn vader had in de volkswijk een winkel in behangselpapier. Zoon Emmink verhuisde in de jaren vijftig naar Hilversum, waar hij meer dan een halve eeuw woonde. De Jordaan bleef hij trouw: hij presenteerde jarenlang het Jordaanfestival aan de voet van ‘die ouwe Wester’. Toen hij bij de publieke omroep van het scherm verdween, bleef hij presenteren. Bij de Wereldomroep had hij een nostalgisch gekleurd radioprogramma. De titel? ‘Tulpen uit Amsterdam’.

 

Maart, 2013

Een verkorte versie verscheen in de kranten van De Persdienst.