Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

DUS en New Cool Collective: veel gedoe om de liefde

Latin jazz en een uitgelaten Shakespeare. Geen alledaagse combinatie. De Utrechtse Spelen en New Cool Collective luiden het theaterseizoen 2012-2013 feestelijk in met ‘Veel gedoe om niks’. Een spektakelkomedie vol achterklap, intriges en een vrolijke haat tussen de seksen, met duistere kantjes, in een topbezetting met Sanne Vogel, Susan Visser en Arthur Japin. En er mag worden gedanst. ,,We gaan dansen op de vulkaan.”

 

En om ervoor te zorgen dat acteurs en publiek zich vrijelijk door elkaar heen kunnen bewegen is de Stadsschouwburg van Utrecht vrijwel onherkenbaar getransformeerd in een feestzaal. ,,Waar”, zoals regisseur en artistiek leider Jos Thie van het gezelschap zegt, ,,het publiek op een feestje komt, waar de muziek centraal staat en het verhaal zich om hen heen en met hen gaat afspelen.”

 

Kort gezegd gaat ‘Much ado about nothing’, de romantische komedie die William Shakespeare schreef in 1598-1599, over twee prille verliefden, Claudio en Hero, die gaan trouwen. Om de tijd te doden spannen ze samen om hun vrienden Benedick en Beatrice elkaar de liefde te laten verklaren. Dit adellijke, verveelde tweetal schept er genoegen in elkaar de grofste hatelijkheden toe te voegen.

 

,,Het is heel modern, met die uitgesproken singles. En om alle netelige probleempjes op te lossen bedenken ze extreme situaties, intriges en geroddel dat in wezen allemaal niet zoveel voorstelt.”

 

VEEL GEDOE OM NIKS’ ALS STATEMENT

‘Veel gedoe om niks’ klinkt óók als een statement. Thie beaamt dat.

 

,,Ja, al is het door Shakespeare rond zestienhonderd geschreven, het is een thema dat nog heel actueel is. Hoe we met elkaar omgaan, dat staat centraal. De vluchtigheid van veel contacten, hoe alles erg op uiterlijk is afgestemd. We hebben honderden vrienden op Facebook, maar stelt dat echt wat voor? Is dat echt menselijk contact? Het statement dat deze voorstelling op een vrolijke manier maakt, is dat we met elkaar heel veel gedoe veroorzaken, maar waar gaat het eigenlijk over? Stelt het wel wat voor? Shakespeare schreef er in zijn tijd al over. Het is leuk om deze komedie dan in deze tijd te gaan spelen. En dan merk je dat ondanks alle technologie waardoor onze samenleving er heel anders is komen uit te zien alles in essentie nog hetzelfde is gebleven.”

 

Daar kun je over in debat gaan of over somberen, maar daarmee kun je je ook vermaken. ,,En dat laatste gaan we dan ook zeker doen”, zegt Thie, ,,met heel veel energie. Of zoals wij zelf zeggen: we gaan dansen op de vulkaan.”

 

MET EEN ZENDERTJE DOOR DE ZAAL

 

Bijzonder is de cast met onder anderen de veelzijdige theatermaakster, actrice en schrijfster Sanne Vogel (de jonge Annie M.G. Schmidt in de tv-serie), actrice Susan Visser (‘Gooische vrouwen’) en schrijver Arthur Japin. De acteurs bewegen zich voorzien van een zendertje door de zaal en maken gebruik van de balustrade. Op een toneel in het midden van de zaal, als in de piste, speelt het achtkoppige orkest New Cool Collective, dat bekendstaat om zijn mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo die vet, energiek en vooral dansbaar is.

 

Het is bij DUS inmiddels traditie om aan het eind van zomer een theaterspektakel te brengen dat tot ver buiten Utrecht belangstelling trekt. Jos Thie, in de productie bijgestaan door regisseur Greg Nottrot en muziekregisseur Wim Selles:

 

,,Daar proberen we steeds een topbezetting voor te vinden. We hebben een topband, de beste jazzmusici van Nederland, en we hebben de beste acteurs, jong en oud, overal en nergens vandaan. Wij hebben als gezelschap geen vaste acteurs maar weten wel talentvolle mensen op een bepaalde manier aan elkaar te binden.”

 

SANNE VOGEL

Een van hen is Sanne Vogel, 28 jaar en al een grote staat van dienst. Ze speelt voor het eerst bij zo’n groot toneelgezelschap. ,,We staan met twaalf acteurs en acht bandleden op toneel. Met zoveel mensen heb ik nog nooit op toneel gestaan, en daar werken dan nog zo’n veertig mensen omheen”, vertelt ze. ,,Je wordt opgemaakt en je pruiken worden opgezet. Dat ben ik niet gewend. Ik ben gewend om dat allemaal zelf te doen. Het is leuk om dat ook een keer mee te maken.”

 

Vogel speelt de jonge en naïeve Hero, die verliefd is op Claudio.

 

,,Er worden allerlei complotten gesmeed tegen haar huwelijk, en dan gaat het helemaal mis. Ze laat ook een beetje over zich heenlopen. Als ik zie hoe mensen die ik ken omgaan met de liefde, en ik speel dit stuk, dan denk ik, nou, er is niet veel veranderd. Behalve dan dat er hier een prins is, dat er toestemming wordt gevraagd voor het huwelijk, en dat er geen seks is voor het huwelijk.”

 

SUSAN VISSER

Evenals Vogel stond ook Susan Visser niet eerder in een stuk van Shakespeare.

 

,,Het is enorm spannend”, zegt de laatste. ,,Dit kun je met niks vergelijken. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik steeds met zulke uiteenlopende mensen zulke uiteenlopende rollen in zulke uiteenlopende settings kan spelen. Wow. Gaaf. En dat de muziek zo geïntegreerd wordt in het spel is voor ons acteurs kicken. We hebben voortdurend muziek om ons heen. Je herkent de zaal niet meer, het is nu een hele coole club.”

 

Susan Visser speelt Beatrice, die onafhankelijkheid voorstaat en – heel modern – verzekert nooit te willen trouwen. ,,Wat moet ik met een man, zegt ze, en Benedick roept eigenlijk precies hetzelfde, maar door een list worden ze verliefd op elkaar.”

 

ARTHUR JAPIN

De grootste verrassing in deze cast is Arthur Japin. Hij speelt Don John, ,,een rotzak die wel het gelijk aan zijn kant heeft”. Hij is boos omdat hij niet geaccepteerd wordt en omdat hij niet geaccepteerd wordt, zorgt hij ervoor dat niemand gelukkig is. ,,Ik speel de kwade genius. De enige echte slechterik in het stuk. Maar ik ben wel de enige die oprecht is”, zegt de schrijver, pianist en acteur, die zesentwintig jaar geleden voor het laatst op toneel stond. Nu Japin zijn nieuwe roman heeft voltooid, vindt de schrijver het een verademing om terug te keren naar zijn andere passie, het toneel.

 

,,Het is heerlijk om even het hoofd leeg te hebben en je helemaal te laten gaan.” Volgende maand komt ‘Maar buiten is het feest’ uit. ,,Dan begint het circus weer.”

 

Shakespeares ‘Veel gedoe om niks’ door De Utrechtse Spelen en New Cool Collective. Regie: Jos Thie, Greg Nottrot. Muziekregie: Wim Selles. Met Susan Visser, Peter Bolhuis, Paul R. Kooij, Jeroen de Man, Sanne Vogel, Arthur Japin e.v.a. New Cool Collective bestaat uit saxofonist Benjamin Herman, gitarist Anton Goudsmit, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, pianist Willem Friede, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller.

 

Augustus, 2012