Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Bond, James Bond en de slechterik

Of ‘Skyfall’, zoals de echte liefhebbers verzekeren, een van de betere, zo niet beste Bondfilms is, kan ik moeilijk beoordelen omdat ik de laatste jaren geen trouwe Bondfilmbezoeker ben geweest. Ik weet wel dat Daniel Graig alias 007 geen gróótse Bond is. Hij is goed, geloofwaardig. Maar verder?

Het zal ongetwijfeld met jeugdsentiment en mijn generatie te maken hebben dat mijn voorkeur – nog altijd – uitgaat naar Roger Moore (en niet naar Sean Connery, volgens velen nog steeds dé enige ware 007), hoogstwaarschijnlijk omdat ik met deze Bond ben opgegroeid. Hij was in mijn jeugd een held, eerst als Ivanhoe, daarna in de series ‘The Saint’ en De versierders’ – en omdat hij in alles een gentleman is, met zijn Britse quasi hoffelijkheid en charme waarachter een superieure ironie schuilgaat.

Daarbij komt dat Moore in al zijn zeven Bond-films iedereen in zijn buurt achteloos in de schaduw stelde. In ‘Skyfall’ (regie: Sam Mendes) moet Graig het echter afleggen tegen zijn onmogelijke tegenstander Raoul Silva, gespeeld door Javier Bardem. Bardem speelt de slechterik zoals hij gespeeld moet worden, kwaadaardig en ongrijpbaar, charmant en sentimenteel (en sentimentele mensen zijn doorgaans weinig gevoelig). Hij sticht verwarring en wekt afwisselend afkeer en vooral afschuw op maar ongewild ook sympathie.

Toegegeven, geen acteur zou het gemakkelijk hebben tegenover een zwaargewicht als Bardem. Maar in ‘Skyfall’ zet hij als gevallen geheim agent de heer Bond, James Bond, wel al te achteloos weg als een horzel, een lastig horzel, akkoord, maar tot op het slappe slot nauwelijks een partij voor een slechterik van zijn kaliber.

Bardem is een groot acteur. Een nóg grotere schurk is hij in ‘No country for old men’ van de gebroeders Coen, waarin hij als levensgevaarlijke psychopaat een huurmoordenaar speelt. Daarin is hij een totaal andere figuur dan in Woody Allens ‘Vicky Cristina Barcelona’, naast Penelope Cruz met wie hij een stel vormt. Weer heel anders en ontroerend goed is hij in ‘Biutiful’ van de Mexicaan Alejandro González Iñárritu, als de ongeneeslijk zieke man die een pijnlijke en eenzame dood sterft.

 

Januari, 2013