Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Bij de koffieautomaat (5)

Heb je haar zien stralen, gisteravond?’

Wie bedoel je? Mutti Angela Merkel? Ja, geweldig, ook ik heb een traantje weggepinkt. Hadden wij maar iemand zoals zij, saai, grijs maar doortastend, op het juiste moment de juiste beslissing nemen. Een moederfiguur. Zo’n vrouw op wie je kunt bouwen. Maar nee hoor, hier roepen ze om een sterke leider als het even niet gaat. Als ze een beetje hun geschiedenislessen hadden gevolgd, voor zover ze nog geschiedenis in hun profiel hadden, hadden ze geweten dat sterke leiders zelden tot voorspoed leiden.’

Ik bedoel natuurlijk Donna Tartt. Onze mooie kleine vriendin van The secret history, hier beter bekend als De verborgen geschiedenis.’

Heb ik gemist.’

Ze kwam in de Amsterdamse Stadsschouwburg Het puttertje presenteren, haar nieuwe roman. Het echtpaar Kim van Kooten en Jacob Derwig las voor uit haar werk en gastheer Robbert Ammerlaan nam als directeur-uitgever van De Bezige Bij diep ontroerd afscheid van haar met de publicatie van Het puttertje, een wereldprimeur voor Nederland.’

De eerste recensie die ik las, was vernietigend.’

Sinds wanneer ga jij af op recensies? Ik trek me allang niks meer aan van ballen, sterretjes, vlaggen en vaandels. Zo vaak zag ik een matige film die hemelhoog was geprezen en nog vaker las ik een prachtboek dat zuinig was besproken.’

Je hebt gelijk. Je komt om in de meningen en meninkjes. En nog vaker worden boeken die ertoe doen over het hoofd gezien omdat voornamelijk de lezer die vlot vermaak wil bediend wordt. Stel je voor dat de vermoeide hersens in onze vrije tijd gekraakt moeten worden!’

Weet je wat de grote Amerikaanse schrijfster zei over haar boek waarop ze in totaal zo’n twintig jaar heeft zitten broeden? Door mijn onderzoek voor ‘Het puttertje’ weet ik nu hoe ik moet frauderen. Dat zei ze. Geweldig, niet? Ze was ook erg gevat. Toen de interviewer opmerkte dat haar roman wel weer erg dik was, antwoordde ze: Het boek is inderdaad dik. Goede observatie. Hilarisch, niet?’

Buitengewoon. Maar voorlopig ben ik nog niet door mijn zomerstapel heen. Tartt zal moeten wachten tot de kerst. Aan De verborgen geschiedenis kwam ik ook pas toe toen de hype allang was uitgewoed. Ik trof het boek al een maand na verschijning voor een habbekrats aan op de schappen bij mijn tweedehandsboekhandelaar.’

Ik kan niet wachten, zodra ik hier uit kantoor ben, schaf ik meteen een exemplaar aan. Goede of slechte recensies ten spijt.’

Ik kan niet wachten om de achtergronden te lezen over het frauderende neefje van de Diederik Stapel. Een universitaire onderzoekscommissie beticht oud-hoogleraar Mart Bax van de VU van fraude op grote schaal. Vergeleken met Bax schijnt Stapel een stuntelende beginneling te zijn geweest.’

Mijn god, niet weer…’

De hoogleraar politieke antropologie publiceerde volgens de onderzoekers verzonnen onderzoeksresultaten, zette niet-bestaande artikelen op zijn publicatielijst en pleegde valsheid in geschrifte in universitaire documenten.’

Hou op, ik kan het niet meer aanhoren…’

Bax schijnt serieus veldonderzoek te hebben gedaan naar de religieuze strijd in kleine dorpsgemeenschappen, onder meer in Brabant, Ierland en Herzegovina. Allemaal uit de duim gezogen.’

Ik word er tamelijk depri van, eerlijk gezegd.’

Ik weet niet waarom, maar ik moest daarbij meteen denken aan het Pak van Sjaalman, met verhandelingen en opstellen van allerhande aard, waarin Multatuli blijk geeft van zijn ongebreidelde verbeeldingskracht.’

Max Havelaar is een roman!’

Zeker, maar zoals bij Multatuli waarheid en verdichting door elkaar lopen omdat hij grootse literatuur schrijft, lijken bij sommige van onze wetenschappers tegenwoordig waarheid en verdichting door elkaar te lopen omdat ze, om zoveel mogelijk te kunnen scoren, volkomen de weg zijn kwijtgeraakt. Ik herinner me van het Pak van Sjaalman enkele gouden staaltjes, waarin alleen al de titels van de verhandelingen hele verhalen oproepen. ‘Over het verschil tussen de begrippen: Oneindige tijd en Eeuwigheid.’ ‘Over proteïne in de atmosferische lucht.’ ‘Over de klinkletters.’ ‘Over cellulaire gevangenissen.’ ‘Over de oude stellingen omtrent het: horror vacui.’ ‘Over de wenselijkheid der afschaffing van strafbepalingen op laster.’ ‘Over het perpetuum mobile, de cirkelkwadratuur en de wortel van wortelloze getallen.’ ‘Over de zwaarte van het licht.’ ‘Over de dubbele A en de Griekse ETA.’ ‘Over het bestaan van een onpersoonlijke God in de harten van de mensen.’ ‘Over de stijl.’ En zo kan ik nog uren doorgaan, ik heb meteen zin om Multatuli uit de kast te pakken. Donna Tartt kan heus nog wel even wachten.’

Je slaat door. Ik wil er niks meer over horen, we hebben hier met al die bezuinigingen al genoeg aan ons hoofd. Ik trek me vanavond terug met Donna en haar puttertje.’

Kon zelfs John de Mol je niet opvrolijken? Hij heeft in Los Angeles een Emmy Award gewonnen voor The Voice. Hij was weer even een kleine jongen toen Michael Douglas hem kwam feliciteren. Hij bloosde ervan.’

Ja, het kan niet op met de Molletjes. Ze zijn voor het fortuin geboren. Het verbaast me dat je niet meteen begint over die Colombiaanse schrijver die net is overleden, kom, hoe heet hij nou.’

Álvaro Mutis. Hij schreef over de omzwervingen van Maqroll el Gaviero. Geweldige boeken, over een man die de wereldzeeën bevaart en dankzij de literatuur en zijn belevenissen tot grote wijsheid komt. Zeer de moeite waard. Gabriel García Márquez noemde hem geloof ik een van de grootste Latijns-Amerikaanse auteurs van de vorige eeuw.’

Is Márquez niet ziek?’

Over ongebreidelde verbeelding gesproken! Ja, hij lijdt aan alzheimer, schijnt het. Ook de grootste geesten ontkomen niet aan het noodlot.’

Koffie?’

Ja, ik ben nu wel even toe aan een opkikkertje.’

 

September, 23, 2013