Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Bert van Leeuwen op pad om ruziënde familieleden te verzoenen

Bert van Leeuwen gaat voor het EO-televisieprogramma ‘Het Familiediner’ sinds jaar en dag op pad om ruziënde familieleden met elkaar te verzoenen. ,,Dat het in de meeste gevallen lukt om ze weer bij elkaar te brengen geeft me veel voldoening.”

 

In zijn programma gaat Bert van Leeuwen op zoek naar familievetes en -brouilles. Hij probeert de gekwetste ego’s zo te bepraten en te balsemen dat de ruziënde familieleden in de limousine naar een familiediner zoeven om aan de vorstelijk gedekte dis de ruzie bij te leggen. Dat levert soms roerende taferelen op van bloedverwanten die na lang gebrouilleerd te zijn elkaar weer in de armen sluiten en de strijdbijl begraven.

 

,, Ik merk dat als ikzelf meer ontspannen ben het veel beter werkt.”

 

Van Leeuwen, ook bekend als presentator van het spelletjesprogramma ‘That’s the question’, benadert de hoofdrolspelers blijmoedig en onbevangen, zonder strategie of trucjes. ,,Frank en vrij, zo treed ik de mensen tegemoet. In het begin was het allemaal wat krampachtiger. Ik merk dat als ikzelf meer ontspannen ben het veel beter werkt.”

 

‘Het Familiediner’ is sinds jaar en dag een vaste waarde bij de publieke omroep. Het wordt goed bekeken en gewaardeerd. Kijkers die Bert van Leeuwen onverwachts aan de deur krijgen, stellen doorgaans verrukt vast dat ze hem kennen. Wat is de kracht van het programma? ,,De herkenbaarheid. Als mensen iets van zichzelf kunnen laten zien waarmee ze erg zitten is dat heel herkenbaar. Daar word je als kijker door gepakt. Een ander aspect is het verrassingseffect. We weten zelf ook absoluut niet hoe het afloopt.”

 

Soms zie je als kijker verwanten die elkaar zo het bloed onder de nagels vandaan hebben gehaald, dat het onbegonnen werk lijkt om die nog te verbroederen. Toch lukt het doorgaans. Is dat de magie van de camera? ,,Een tv-camera kan heel positief werken, maar het feit dat er een camera bij is kan ook er ook voor zorgen dat het de andere kant opgaat. Dat mensen met stomheid geslagen zijn. Het komt voor dat je met mensen praat die pertinent weigeren mee te werken. Dan vraag ik ze toch een en ander serieus af te wegen. En zitten ze tot mijn verrassing even later toch weer in de limousine.”

 

,,Ik ontdekte dat achter de hele kleine dingen veel schuilgaat.’’

 

Soms vraag je je af waar die mensen zich druk om maken. Heeft hij dat zelf nooit? ,,De allereerste keer had ik dat. Toen ontdekte ik dat ook achter de hele kleine dingen veel schuilgaat. Neem het kettinkje dat na het overlijden van moeder de ene zus gekregen heeft en niet de andere. Dan denk je misschien, waar gaat dit over? Het is maar een kettinkje. Maar dan blijkt het altijd weer terug te grijpen op andere dingen.”

 

Heeft ‘Het Familiediner’ zijn eigen kijk op familie veranderd? ,,Waar ik meer alert op ben, is ervoor te zorgen dat dingen niet uit de hand lopen. Iedereen heeft wel eens een meningsverschil of een irritatie ergens over, of een conflict. Ik had laatst een familie die na 24 jaar weer bij elkaar kwam. Uiteindelijk zeiden ze allemaal: ‘Het is toch wel wonderlijk. Wat hebben we elkaar een tijd niet gezien!’ Je moet het gewoon niet zo ver laten komen, vind ik. Ruzie is niet altijd te voorkomen, maar probeer het bijtijds op te lossen.”

 

,,Als je even doorpraat nadat ze eerst hun gal hebben gespuwd over dat ene familielid blijken ze diep van binnen toch wel willen dat het weer goed komt.”

 

Bij familie ligt het gevoeliger dan buiten de bloedband? ,,Ja, absoluut. Bij blijde of droevige gebeurtenissen kom je elkaar altijd weer tegen. Je wordt er vroeg of laat altijd weer mee geconfronteerd. We hebben bij het programma een soort top 10 van uitspraken. Daarin scoren die van ‘het blijft toch je zus’ of ‘het blijft toch je broer’ hoog. Als je even doorpraat nadat ze eerst hun gal hebben gespuwd over dat ene familielid blijken ze diep van binnen toch wel willen dat het weer goed komt.”

 

Ook na de uitzending is er nog contact met de deelnemers. ,,Ik geef heel gemakkelijk mijn 06-nummer aan mensen. Ik val zelf onverwacht bij mensen binnen, dus moeten ze mij ook onverwacht kunnen bellen. We houden sowieso de week na de opnamen contact met de mensen. En er zijn omstandigheden waarin zij contact opnemen.”

 

Soms raken familieleden die zich in het programma verzoend hebben toch weer gebrouilleerd. ,,Maar in de meeste gevallen komt het goed. Als ik de mensen aan het diner heb, adviseer ik ze om niet over álle gevoelige dingen te praten. Als het even kan, maken we een afspraak of bellen we de mensen de week erna om met een professioneel mediator erbij bepaalde dingen uitgepraat te krijgen.”

 

,,Het is nooit te voorspellen hoe mensen reageren.”

 

Krijgt hij nooit genoeg van die ruziënde familieleden? ,,Nee. We nemen de reeks in periodes op. Na een aantal draaidagen is het wél lekker om iets anders te doen. Gelukkig heb ik dan mijn spelletjesprogramma. Ben ik er na die week wel weer klaar voor. Dat maakt het leuk, die afwisseling. Het is ook elke keer anders. Steeds andere mensen. Het is nooit te voorspellen hoe mensen reageren.”

 

Van Leeuwen is zelf een familieman. Hij komt uit een gezin met zeven kinderen en heeft zelf een gezin met vier kinderen. ,,Daar geniet ik erg van. De familie heeft regelmatig feestjes en bijeenkomsten. Dat vind ik belangrijk. En ach, in elke familie is er wel eens wat. Het is de kunst om het met elkaar uit te praten. Als ik zelf partij ben moet ik niet de mediator gaan zitten uithangen. Dat werkt niet. Ik denk dat het daarom zo goed werkt in het programma, dat ik neutraal ben. Ik kom van buitenaf. Ik trek geen partij. Ik kan open met beide partijen praten. Ik ga op avontuur. Ik ben eigenlijk bezig met een soort missie.”

 

En als het mislukt, als familieleden onverzoenlijk blijven, voelt het dan alsof hij zelf gefaald heeft? ,,Ja, absoluut. Als mensen zeggen: ik hoef mijn zus nooit meer te zien en dat met of zonder camera uitleggen, dan snap ik dat wel. Daar kan ik vrede mee hebben. Maar er zijn ook gevallen, waarin ik het gevoel heb dat iemand door zijn of haar partner of wie dan ook wordt tegengehouden. Dat is frustrerend. Dat heb je nu eenmaal met dit soort programma’s. Ze bieden geen garantie op succes.”

 

Oktober, 2011