Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Saskia Noort in het theater: ‘Het publiek zit in een nachtmerrie’

Niets is wat het lijkt in de thriller ‘Terug naar de kust’. Na de film is er nu de toneelversie van de bestseller van Saskia Noort. ,,Het is verbazend dat twee mensen uit hetzelfde nest zo enorm van elkaar kunnen verschillen.”

Er staan tot de zomer ruim tachtig voorstellingen op de rol van het toneelstuk naar de thriller die inmiddels een klassieke status in de Nederlandse misdaadliteratuur heeft verworven. Verbazend is dat niet. ,,Als ze mij vragen wat ik ga spelen en ik zeg ‘Terug naar de kust’, reageren mensen meteen enthousiast”, zegt actrice Miryanna van Reeden. ,,Iedereen heeft het gelezen. En wie het boek niet heeft gelezen, kent het van naam. En hebben ze het boek niet gelezen, hebben ze misschien de film gezien.”

De intrige draait om de zussen Maria en Ans, op het toneel gespeeld door respectievelijk Kim Pieters en Miryanna van Reeden. De jongste zus maakt carrière als zangeres in de grote stad. De oudste is de assepoester die in het familiehuis achterbleef om voor de invalide vader te zorgen. Als Maria’s relatie met de flierefluiter Geert strandt, begint de ellende. Ze wordt geterroriseerd en gaandeweg verandert haar leven in een inktzwarte nachtmerrie.

Kim Pieters (1979) en Miryanna van Reeden (1967) spelen toneel en zijn bij tv-kijkers bekend van drama- en soapseries en, voor de liefhebbers, van het tv-programma ‘Wie is de mol?’ Kim Pieters was in 2010 de mol. ,,Dat we daarin zaten scheelt absoluut. Dat geeft een enorme boost. Ik vind het zelf ook leuk om naar te kijken. Dus ik volg het ook nu weer.”

Vertrouwdheid

Beide actrices kennen elkaar goed. Zo speelden ze enkele jaren geleden samen in de dramaserie ‘Julia’s tango’ waarvan de opnames in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires waren. Kim Pieters: ,,We woonden toen maanden samen in een land waar we nooit eerder waren geweest. Dat klikte super. Hetzelfde geldt nu voor ‘Terug naar de kust’. Zussen hebben een soort vertrouwdheid en dat hebben wij ook. Miryanna zou heel goed mijn oudere zus kunnen zijn.”

Kim Pieters herkent niet zoveel in haar personage Maria. ,,Eigenlijk lijk ik helemaal niet op Maria”, zegt ze. ,,Maar dat maakt die rol juist zo leuk. Maria heeft een heftige jeugd gehad, ik had een fijne, evenwichtige jeugd. Maria heeft altijd problemen met relaties, ik heb al tien jaar een heel gelukkige relatie. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De overeenkomst is dat we allebei een werkende moeder zijn. Dat chaotische leven herken ik soms wel. Het combineren van werk en gezin is gewoon niet altijd makkelijk. Maar ik ben als actrice niet zo bezig met onze verschillen. Het is een mooie rol omdat Maria door een wervelstorm van emoties dendert. Diepe (doods)angst, woede, gekte, moederliefde, zussenliefde en liefde voor ‘foute’ mannen. Alles behalve saai dus.”

Groots en meeslepend

Maria’s zus is uit heel ander hout gesneden. Miryanna van Reeden over haar personage: ,,Zij is psychiater en niet iemand die per se groot en meeslepend wil leven. Ze woont met haar man nog steeds in het ouderlijk huis, dat voorheen een pension was. Ze heeft geen kinderen en vindt dat eigenlijk wel prima. Ze leidt een klein leven in de luwte. De zussen hebben hetzelfde verleden met een liefdeloze opvoeding. Het is verbazend dat twee mensen uit hetzelfde nest zo enorm van elkaar kunnen verschillen.”

Dreiging

Saskia Noort weet in haar boek een onheilspellende, paranoïde sfeer op te roepen. De film die Will Koopman naar het boek maakte (met Linda de Mol en Ariane Schluter als de zussen), kent eenzelfde soort dreiging. In de toneelbewerking van Léon van der Sanden en regisseur Mette Bouhuijs wordt het publiek meegezogen in de nachtmerrie van Maria. Kim Pieters: ,,Wat zich in haar hoofd afspeelt, krijg je als publiek mee. Maria is voortdurend bezig om te achterhalen wie haar dit allemaal aandoet. Ze is een sterke vrouw, maar je merkt dat ze door haar verleden – hun moeder leed aan psychoses – begint te twijfelen aan haar eigen kracht en aan haar eigen waarheden. Ze denkt: klopt het wel wat er gebeurt, maar klopt het ook wat ik denk?”

Miryanna van Reeden: ,,Zo werkt het wel. Denk je dat je zekerheid hebt gevonden, staat alles ineens op losse schroeven. Dat heb je in het dagelijks leven ook. ‘Heb je de deur wel op slot gedaan?’ ‘Ja.’ ‘Weet je het zeker?’ Dan begin je toch te twijfelen.”

Emotioneel

Miryanna van Reeden speelt toneel, in films en tv-series. Wat heeft haar voorkeur? ,,Het leuke van televisie is dat je iedere dag, gesteld dat je in een serie zit, iets anders speelt. Als je een leuke scène hebt die je vier of vijf keer hebt gedaan, is die daarna voor altijd weg. Dan kun je soms van de set aflopen en denken: ik had dát nog willen doen of was dát misschien niet leuk of beter geweest? Maar dat gaat helaas nooit meer gebeuren. Al zijn sommige scènes er juist bij gebaat, als iets heftig emotioneel is. Dan is het lekker om het in één keer, bam, te doen. Het fijne van toneel is dat je je rol kunt verdiepen. Je werkt er samen naartoe dat de voorstelling staat als een huis.”

Kim Pieters speelt voor het eerst een grote dragende rol in de grote zaal. ,,Dat is spannend en tegelijk een uitdaging. Het is een cliché, maar het is wel waar. Je wilt deze productie toch tot een succes brengen.”

Voorstelling: ‘Terug naar de kust’ naar de gelijknamige thriller van Saskia Noort. Regie: Mette Bouhuijs. Bewerking: Léon van der Sanden. Met Kim Pieters, Miryanna van Reeden, Cas Jansen, Vincent Croiset en Wivineke van Groningen.  Tournee t/m 21 mei. www.bostheaterproducties.nl

 

Januari, 2013

In verkorte versie gepubliceerd in de kranten van De Persdienst.